НАВЧАЛЬНА ПРАКТИКА З РОСЛИННИЦТВА

6 квітня 2017 року
Практична підготовка фахівців з агрономії є невідємною складовою частиною навчального процесу, під час якого студенти набувають умінь застосовувати теоретичні знання отримані в ході лекційно-лабораторних курсів.
Покращення професійної підготовки з агрономії вимагає поліпшення якості та рівня організації проведення практичного рівня організації проведення практичних занять на виробництві.
За ініціативою деканату і рішенням вченої ради агробіологічного факультету, кафедрам технологічного спрямування вперше в Україні розроблено цілісну наскрізну програму практичної підготовки для всіх освітніх рівнів, яка включає: ознайомчо–агрономічні(1-2 курси), навчальні(2-3 курси), виробничі (3-4курси) та науково дослідні (магістри) практики. Програма забезпечує неперервність практичного навчання на усіх етапах професійної підготовки, сприяє формуванню фахових компетенцій та здатностей професійного мислення.

 

4 квітня 2017 року кафедрою рослинництва були проведені у ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція» виїзні практичні заняття зі студентами 4 курсу агробіологічного факультету. Відомо, що значна частина курсу з рослинництва засвоюються студентами в навчальних роботах за допомогою використання снопового, гербарного матеріалу, через виконання розрахункових робіт тощо. Проте, ряд важливих питань можна вважати задовільно вивченими лише в тому разі, коли після ознайомлення з ними в лабораторних умовах, студенти власноручно виконує їх в умовах виробництва, використовуючи для цього живі рослини з виробничих посівів, здійснюючи відповідні технологічні процеси. А такі питання технології вирощування зернових, технічних та інших культур, як оцінку стану озимих після перезимівлі, визначення заходів щодо догляду за ними не можна взагалі практично засвоїти без використання в натурі виробничих посівів в польових умовах при наявності зелених рослин з непорушеною їх будовою, просторовим розміщенням органів на рослині та рослин у посівах з їх природним забарвленням.
Студентами, під керівництвом викладачів, проведена візуальна оцінка озимих та підрахована густота стояння рослин, кількість пагонів та ін.. На основі одержаних даних мічені заходи стосовно подальшого догляду за посівами озимих, сформульовано і підготовлено рекомендації які передано для практичного використання агрономічної служби господарства. В цілому стан озимих після перезимівлі в господарстві добрий та задовільний.

      

Студенти також прийняли безпосередню участь в посіві гороху: встановленні строків та способів сівби, норм висіву. Визначили якість проведення сівби, з’ясували причини незадовільної роботи висівних пристроїв сівалки, власноруч усунули виявлені недоліки.
Крім того, студенти попрацювали на колекційному розсаднику, прийняли участь у підготовці поля до сівби зернових ярих культур та закладки плантацій багаторічних лікарських і фітоенергетичних культур.

Виїзні практичні заняття безпосередньо в умовах виробництва схвально сприйняті студентами.

М.Я. Дмитришак
доцент кафедри рослинництва
О.І. Шутий
асистент кафедри
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook