Магістри ННІ лісового і садово-паркового господарства – переможці всеукраїнського конкурсу наукових робіт з екології

18 березня 2017 року
Полтавський національний технічний університет ім. Юрія Кондратюка

Успішним результатом для НУБіП України завершився Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук за галуззю науки «Екологія та екологічна безпека», який відбувся на базі Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка (м. Полтава). У завершальному етапі конкурсу брали участь близько 100 студентських наукових робіт з різних університетів України. Тематика досліджень вражала своєю актуальністю, новизною та різноманітністю. Оцінювання робіт здійснювала конкурсна комісія у складі вчених з різних навчальних закладів України.

У фінальному турі наукового конкурсу, за підсумками І туру конкурсу, від НУБіП України було представлено три студентські наукові роботи магістрів ННІ лісового і садово-паркового господарства Миколи Георгіяна, Максима Мацали та Володимира Ступака. Усі студенти зробили доповідь про проведені наукові дослідження і опублікували матеріали про отримані результати.

Наукова робота магістра першого року навчання Максима Мацали на тему «Депонування вуглецю дубовими лісами України» (науковий керівник – д-р с.-г. наук Андрій Білоус) була відзначена дипломом ІІ ступеня за перемогу у студентському конкурсі. У своїй роботі Максим здійснив дослідження структури депонованого вуглецю в компонентах фітомаси і мортмаси дубових лісів Полтавщини і Київщини, а також зробив аналіз запасу вуглецю в біомасі дубових насаджень України. Максим проаналізував загальний обсяг депонованого вуглецю та встановив, що частка депонованого вуглецю в мортмасі дубових лісів може становити близько 10 %, що значно менше, порівняно з австрійськими лісами (40 %). Польові дослідження Максим проводив під час комплексної експедиції з студентським науковим товариством «Koło Naukowe Leśników UWM» (Вармінсько-Мазурський Університет в Ольштині).

Магістр-дослідник другого року навчання Микола Георгіян за результатами конкурсу нагороджений дипломом ІІІ ступеня за наукову роботу «Моніторинг лісових екосистем за даними космічної зйомки» (науковий керівник – канд. с.-г. наук Віктор Миронюк). Микола у своїй роботі представив результати моніторингу лісових екосистем за даними сезонних композитних зображень Sentinel-2 та здійснив їх аналіз за алгоритмом Random Forest. Магістр Микола Георгіян здійснив моніторинг лісів ВП НУБіП України «Боярська лісова дослідна станція» за даними космічної зйомки та встановив структуру лісового фонду, а також визначив видовий склад лісів.

 

Свої наукові роботи Микола Георгіян і Максим Мацала виконали у рамках діяльності студентського наукового гуртка «Таксатор» (керівник – Віктор Миронюк) кафедри лісової таксації та лісовпорядкування.  

Результати всеукраїнського конкурсу доводять, що магістерська тематика, яка виконуються в ННІ лісового і садово-паркового господарства, має вагому екологічну складову та важливе значення для розвитку лісового господарства на засадах раціонального природокористування.


 Завідувач кафедри лісової таксації

та лісовпорядкування, проф. Гірс О.А.

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook