Україно-польські відносини: не втратити шанс

17 березня 2017 року

      16 березня на гуманітарно-педагогічному факультеті розпочала роботу Міжнародна науково-практична конференція «Україна-Польща: стратегічне партнерство в системі геополітичних координат», зініційована НУБіП і Поморською академією в Слупську (Польща). Серед більш як двохсот учасників, за словами декана Василя Шинкарука, крім організаторів заходу, були представники Чехії, Іспанії, Словаччини, Франції. 

     Звучання гімнів обох держав ознаменувало відкриття конференції. Від імені ректора університету Станіслава Ніколаєнка вітав присутніх проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук. Він підкреслив важливість і необхідність партнерства між державами. До речі, за його словами, саме із польськими вишами наш університет має найбільшу кількість угод про співпрацю щодо подвійних дипломів, академічної мобільності, стажувань тощо. Крім освітянського досвіду, вивчаємо ще й досвід Польщі у проходженні євроінтеграційних процесів. До вітань приєдналися також радник посла Республіки Польща у справах освіти і науки Емілія Ясюк, Генеральний консул Республіки Польща в Києві Томаш Дедерко. Василь Шинкарук також озвучив вітання, які адресували учасникам конференції голова наглядової ради університету Микола Томенко, ректор Поморської академії у Слупську Збігнєв Осадовський, письменниця, народний депутат України Марія Матіос та ін. Шквал овацій викликали дві народні українська і польська пісні, якими привітав загал народний ансамбль пісні і танцю ім. Станіслава Семеновського «Колос». 

 

     Розпочав цикл пленарних доповідей міністр закордонних справ України 2007-2009 років Володимир Огризко. Свій виступ він не випадково присвятив темі «Україно-польські відносини: не втратити шанс», адже свого часу сам стояв у витоків співпраці між країнами. Володимир Станіславович пригадав, як 2 грудня 1991 року став свідком того, коли польський консул пізно ввечері під час термінового візиту до міністра закордонних справ повідомив, що Польська республіка визнала незалежність України. Тож гість ще раз подякував польським колегам за те, що зробили це першими, а університету за саму ідею конференції. Тільки зібрання таких іменитих учасників, підкреслив Володимир Огризко, – вже результат. І це буде гарним прикладом для інших вишів. Гість підкреслив важливість усієї співпраці між країнами та висловив сподівання, що триматимемо рівень таких взаємин на висоті. Говорячи про розбудову стратегічного партнерства, Володимир Огризко зауважив, що нам усім потрібно зрозуміти просту річ: або ми починаємо шукати проблеми, які нас роз’єднують, або залишаємо історію – історикам, а політикам – партнерство. І в цьому всьому немає мудрішої формули, ніж «вибачаємо і просимо вибачення». А наостанок гість процитував Юзефа Пілсудського і закликав пам’ятати: не буде вільної України – не буде вільної Польщі.

 

 

     Продовжуючи цикл пленарних доповідей, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Сергій Галака закцентував увагу на місці українсько-польських відносин у регіональній та глобальній безпеці. Як він зазначив, в Україні завжди була прикута увага до україно-польських відносин, а експерти завжди намагалися дати їм оцінку. Щодо практики, то при проведенні реформ ми враховуємо польський досвід і саме Польща постійно виступала адвокатом України. В будь-яких ситуаціях, в тому числі і критичних, ми могли спиратися саме на нашого західного сусіда. А, наприклад, за даними проведеного дослідження у серпні 2014 року, 39,5% українців вважають Польщу дружньою державою, і це найбільший показник. Доповідач також зауважив, що співробітництво між країнами вигідно і для Польщі. В умовах зростаючої нестабільності, все менш передбачуваної політики в Європі, не треба відкидати будь-які форми співпраці, а, враховуючи напрацювання у цьому напрямі, не треба виключати і пошук нових форматів. 

 

 

     Заступник голови Федерації польських організацій в Україні Тереза Дуткевич презентувала діяльність федерації, її вагому роботу щодо налагодження співпраці між обома країнами. Про вплив культур йшлося у доповіді професора Поморської академії у Слупську Адели Куїк-Калиновської. Провідний науковий співробітник Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф.Кураса НАН України Олег Калакура представив доповідь «Національно-культурне товариство полонії України в україно-польських відносинах добросусідства». Він, як і попередні доповідачі, підкреслив, що в умовах європейської інтеграції однією з ключових проблем є підтримка нашої країни західними сусідами, а тому особливого значення набуває співпраця з Польщею. Перспективи україно-польського історичного примирення проаналізував під час свого виступу професор Київського славістичного університету Ігор Ільюшин.

 

 

     Завершилося пленарне засідання оригінальною доповіддю кафедри культурології. Її творчі колективи подарували учасникам конференції тематичні мініатюру та пісенні композиції, що не залишили байдужими жодного гостя заходу. 

 Ольга Наконечна

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook