СУЧАСНИМИ МЕТОДАМИ ВИЯВЛЕННЯ КОРІВ В ОХОТІ ТА ЇХ ШТУЧНОГО ОСІМЕНІННЯ – ПОВИНЕН ВОЛОДІТИ КОЖЕН ЛІКАР ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ

9 березня 2017, 10:00
Кафедра акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин

Найскладнішим і найвідповідальнішим етапом у репродуктивному циклі корів – є правильний вибір часу їх осіменіння. Тому, не знаючи особливостей анатомо-морфологічної будови органів статевої корів, тривалості статевого циклу та особливостей клінічного прояву його феноменів, не оволодівши сучасними методами виявлення тварин в охоті та методами штучного осіменіння – не можна досягнути високих показників відтворної здатності стада.

Тому лабораторне заняття, яке було проведене 1 березня 2017 р. к.вет.н., доцентами Жуком Ю.В. та Деркачом С.С. студентам 8 групи 2 курсу скороченого терміну навчання було присвячено темі: «Визначення оптимального часу осіменіння корів. Підготовка інструментів, тварин та техніка осіменіння корів різними методами».

На початку заняття Ю.В. Жук розповів студентам про особливості статевого циклу у корів, акцентувавши при цьому увагу на тривалість і прояви феноменів стадії збудження статевого циклу.

Студентів ознайомлено з різними методами визначення оптимального часу осіменіння корів: рефлексологічним, клініко-візуальним, інструментальним – з використанням тічковимірювача Драмінських.

Студентами було відпрацьовано методи осіменіння корів спермою замороженою в гранулах – це мано-цервікальний, візо-цервікальний та епіцервікальний.

Враховуючи те, що на сучасних молочних комплексах використовують для штучного осіменіння сперму заморожену в паєтах (соломинках), тому значна увага була акцентована на підготовку інструментів, особливості розморожування паєт різного об’єму та відпрацюванню методики проведення осіменіння корів цервікальним методом з ректальною фіксацією шийки матки з використанням паєтовводжувача. 

Завідувач кафедри, професор В. Любецький

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook