Оновлення матеріально-технічної бази кафедри геодезії та картографії: досягнення, проблемні питання, перспективи їх вирішення

16 лютого 2017 року

Підвищення якості практичної підготовки студентів – актуальне і нелегке завдання, котре вирішується колективом кафедри геодезії та картографії. Відсутність або дефіцит коштів на оновлення матеріально-технічної бази є основною проблемою, що гальмує цей процес. Не можна говорити про отримання якісних знань, які сьогодні необхідні на виробництві, якщо студенти працюють на морально та фізично застарілих приладах.
Для ефективного проведення лабораторно-практичних робіт під час навчального процесу навчальна лабораторія «Геодезії і топографічного та землевпорядного креслення» та навчально-наукова лабораторія «Картографічного моделювання проблем природокористування» (завідувач В.П. Шульженко), які входять до складу кафедри геодезії та картографії (завідувач д.геогр.н., проф. І.П. Ковальчук), нещодавно поповнились новими геодезичними приладами, зокрема:
•    Нівелір Ф-32 (7 шт.);
•    Рейка нівелірна Vega TS3M (17 шт.);
•    Штатив алюмінієвий (12 шт.);
•    Рулетка Р-30 УЗК (5 шт.);
•    Переговорний пристрій Motorola TLKR T60 (1 шт.);
•    Переговорний пристрій Motorola T60 EXT (1 шт.).
Загальна сума оновлення скала понад 67 тис. грн.


 


Таке оновлення стало можливим за рахунок коштів науково-дослідних робіт за темами: «Наукові засади вирішення проблем землеустрою сільських територій на основі геоінформаційно-картографічного моделювання параметрів землекористування» (фундаментальна, 2013-2017 рр.); «Концепція електронного геоекологічного атласу річково-басейнової системи як інструменту моніторингу та управління природокористуванням за басейновим принципом» (фундаментальна, 2015-2017 рр.), (керівник - д.геогр.н., проф. І.П. Ковальчук).


 


 

Варто зазначити, що окрім лабораторно-практичних занять, кафедра геодезії та картографії забезпечує навчальні практики з топографії, геодезії, інженерної геодезії, електронних геодезичних приладів для факультету землевпорядкування, ННІ лісового і садово-паркового господарства, факультету конструювання та дизайну (спеціальність 192 «Будівництво та цивільна інженерія»).
Крім цього, вище згадані геодезичні прилади можуть бути використані ще й у науковій роботі, а саме дослідженнях магістрів та аспірантів, виконанні науково-дослідної тематики кафедри.
Разом з тим, для повноцінного функціонування кафедри та сучасних вимог підготовки висококласних фахівців в галузі геодезії та землеустрою є необхідність придбання сучасних електронних геодезичних приладів та інструментів (електронних тахеометрів, цифрових нівелірів, GNSS приймачів, БПЛА, лазерних сканерів).
 

Доцент кафедри геодезії та картографії,
к.е.н., Жук О.П.
Асистент кафедри геодезії та картографії,
к.е.н., Шевченко О.В.

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook