Інформаційний день Горизонт 2020 – огляд конкурсів за напрямами «Харчова безпека» та «Клімат»

19 грудня 2016 року
НУБіП України

 

     16 грудня 2016 р. в рамках діяльності Національного контактного пункту рамкової програми «Горизонт 2020» за тематичним напрямом «Харчова безпека, стале сільське господарство, морські дослідження та біоекономіка», відбувся 3-й інформаційний день, що передбачав науково-практичний семінар ««Робоча програма на 2016-2017 рр. за пріоритетними напрямами «Харчова безпека, стале сільське господарство» та "Клімат і ефективність використання ресурсів"».

     Основною метою заходу було інформування наукової спільноти аграрних ВНЗ України щодо основних конкурсів «Горизонт 2020» за тематичними напрямами «Харчова безпека», «Клімат та природні ресурси», гранти академічної мобільності для науковців за напрямом «Дії Марії Склодовської Кюрі».

     З вітальним словом перед учасниками семінару виступив начальник наукової частини НУБіП України Володимир Отченашко, який наголосив на значному потенціалі міжнародних грантових програм для розвитку вітчизняної науки, відзначив необхідність набуття науковцями університету досвіду підготовки грантових заявок, входження у міжнародні наукові консорціуми, результатом чого буде зростання іміджу університету на міжнародному ріні. 

     Керівник НКП за тематичним напрямом «Дії Марії Кюрі для розвитку навичок, навчання та кар’єри», вчений секретар Центру інтелектуальної власності та передачі технологій НАН України Карина Шахбазян представила спектр можливостей, пов’язаних з академічною мобільністю для науково-педагогічних працівників в рамках напряму «Дії Марії Склодовської-Кюрі» РП Горизонт 2020. Серед основних конкурсів цього напряму – RISE (Research and Innovation Staff Exchange), ITN (Innovative Training Network), COFUND (співфінансування з вітчизняними науковими фондами), European Researches Night, а також індивідуальні наукові стипендії.  

     На огляді основних конкурсів напряму «Харчова безпека, стале сільське господарство, морські дослідження та біоекономіка» зосередила свою увагу керівник НКП Горизонт 2020 на базі НУБіП України Наталія Демешкант. Учасники мали змогу ознайомитись з пріоритетними дослідженнями, що стосуються сталого сільського господарства, лісівництва, харчової безпеки, біоекономіки, і, які підтримуються через відповідні конкурси у робочій програмі на 2016-2017 роки. Більшість конкурсів уже відкрито і набір пропозицій триватиме до лютого 2017 року. Поряд з цим є конкурси, набір заявок на які триватиме до вересня 2017 р., що цілком дозволяє підготувати змістовну пропозицію та сформувати науковий консорціум з закордонними партнерам. Як варіант для початківців, існує можливість увійти на партнерських умовах до уже сформованої конкурсної пропозиції. Але для цього необхідно чітко описати свої функції у міжнародному консорціумі, переконати у науковій спроможності, що теж вимагає детального вивчення загальної інформації щодо Рамкової програми Горизонт 2020, її основних пріоритетів, завдань, умов участі та відповідальності за взяті зобов’язання.

     З подібним оглядом, але щодо напряму «Клімат і ефективність використання ресурсів», виступила керівник регіонального НКП на базі НУБіП України Лілія Калачнюк. Особливістю конкурсів даного напряму є те, що значна кількість їх містить гуманітарну та соціально-економічну складову, пов’язану, наприклад, зі збереженням національної культурної спадщини.

     Виступи викликали інтерес та обговорення.

     Всі матеріали семінару будуть розміщені на сторінці НКП «Горизонт 2020» на сайті НУБіП Україниhttp://nubip.edu.ua/horizon2020.

Людмила Данькевич,
науковий співробітник НКП «Горизонт 2020» при НУБіП України, 
старший викладач кафедри англійської філології 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook