Удосконалюємо підходи до профорієнтаційної роботи серед учнів шкіл

14 листопада 2016, 9:48

 Одна із ключових передумов для забезпечення прогресу у виробництві вітчизняної продукції рибного господарства – підготовка кваліфікованих кадрів спеціалістів з вищою освітою, високо вмотивованих до роботи в цій галузі. Як свідчить практичний досвід, значна частина спеціалістів, які успішно працюють у сфері рибогосподарського виробництва, обирають професію за сімейним принципом, продовжуючи справу батьків.

     Користуючись цим принципом, науково-педагогічний колектив кафедри аквакультурипроводить профорієнтаційну роботу, у першу чергу, серед молоді тих регіонів, де концентрація підприємств аквакультури і рибного промислу – найбільша в Україні і, відповідно, більший попит на фахівців та висока повага до професій рибалки і рибовода.
     Так, у жовтні поточного року доцент кафедри аквакультури Василь Олександрович Коваленкопровів профорієнтаційну роботу серед учнів шкіл Вінницької і Донецької областей. Спочатку він відвідав три з чотирьох наявних загальноосвітніх шкіл міста Хмільника Вінницької області, яка за кількістю підприємств аквакультури знаходиться на одному з першихмісць в Україні.

Доцент Коваленко В.О. перед зустріччю з учнями 11 класу школи-гімназії № 1 м. Хмільника

 Зустріч з учнями 11 класу ЗОШ № 2 м. Хмільника



Профорієнтаційна робота серед учнів 11 класу ЗОШ № 4 м. Хмільника

     Наступною адресою профорієнтаційної роботи стало місто Слов’янськ Донецької області. Цей вибір також не був випадковим, адже у Слов’янському районі розташоване найбільше в Україні рибницьке підприємство  ПАТ «Донрибкомбінат» і багато дітей працівників цього підприємства вчаться у школах міста. Спочатку доцент Коваленко В.О. відвідав ЗОШ № 13, де навчається найбільша кількість школярів, чиї батьки працюють у ПАТ «Донрибкомбінат», а потім зустрівся з учнями 11-х класів із ЗОШ №№ 10 і 17.


Зустріч з учнями 11 класу ЗОШ № 13 м. Слов’янська


Доцент Коваленко В.О. з викладачем історії та учнями 11-Б класу ЗОШ № 10 м. Слов’янська

Профорієнтаційна робота серед учнів 11-го класу ЗОШ № 17 м. Слов’янська

     Майбутні випускники шкіл отримали загальну інформацію про НУБіП України, про підготовку фахівців для рибної галузі на факультеті тваринництва та водних біоресурсів, про правила вступу на навчання і соціально-побутові умови проживання у гуртожитках університету. Особливий наголос у доповіді було зроблено на беззаперечних перевагах навчання саме в НУБіП України, у порівнянні з іншими профільними ВНЗ нашої країни. 
     У свою чергу, учні цікавились переліком предметів ЗНО для вступу на спеціальність «Водні біоресурси та аквакультура», кількістю бюджетних місць, можливістю проходження закордонної виробничої практики, вартістю навчання на умовах контракту.

     Аналізуючи рівень активності школярів під час зустрічей і характер поставлених ними питань, варто зазначити, що у більшості шкіл молодь уперше отримала інформацію про НУБіП України, про різноманіття спеціальностей, за якими проводиться навчання студентів. Разом із тим, на інтернет сайтах ряду шкіл у розділі «Профорієнтаційна робота» можна було знайти інформацію про той чи інший ВНЗ України. Це спонукає нас до урізноманітнення форм профорієнтаційної роботи, яка не повинна обмежуватись лише виїздами науково-педагогічних працівників кафедр університету до шкіл. Треба також більш активно поширювати відомості про НУБіП України через електронні засоби масової інформації, через соціальні мережі, розміщувати довідкову інформацію на офіційних сайтах шкіл, районних і міських відділів освіти і науки, застосовувати прийоми інтерактивного спілкування з цільовою аудиторією.

В.М. Шумова,
асистент кафедри аквакультури

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook