Факультет інформаційних технологій продемонстрував зразкове лабораторне заняття

28 жовтня 2016 року

     26 жовтня в навчальній лабораторії інформаційних управляючих систем кафедри комп’ютерних наук відбулося відкрите лабораторне заняття з дисципліни «Організація баз даних» для студентів 2-го курсу напряму підготовки «Комп’ютерні науки». Навчальна лабораторія оснащена сучасними комп’ютерами та ліцензованим програмним забезпеченням (відповідно до ліцензійної угоди з Microsoft). Лабораторну роботу проводила викладач високої кваліфікації з багаторічним досвідом, завідувач кафедри Белла Голуб.

     Відповідно до робочої навчальної програми, протягом семестру студенти виконують колективний проект на основі реальних даних. Основне його завдання – проведення експертизи заявлених сортів рослин з використанням сучасних інформаційних технологій опрацювання даних. У ході виконання проекту студенти розподілялися на групи. Кожна виконувала окреме завдання. Частиною проекту є розробка структури бази даних, інтерфейсу користувача та алгоритмів обробки даних. 

     Мета лабораторної роботи «Базові конструкції мови SQL» – удосконалити навички використання базових конструкцій мови SQL при виконанні реального проекту. Робота на занятті була побудована методично грамотно: актуалізація опорних знань, постановка завдання, обговорення поставленої задачі, методів її розв’язання. Викладач виступав тьютором, координував, направляв та задавав тон для злагодженої роботи. Студенти демонстрували креатив у вирішенні задач. Разом із тим, кожна група в своєму віртуальному просторі формувала індивідуальний алгоритм. Завдяки таким лабораторним роботам, студенти розуміють важливість практичного навчання для подальшого фахового росту, тому під час занять дуже жваво задавали питання та пропонували свої шляхи вирішення. В подальшому знання цієї мови для формування запитів до бази даних дозволять студентам розробляти складні запити з метою організації та управління базами даних та знань. Крім здобутих практичних навичок з побудови запитів мовою SQL, команди розвивають soft skills, які так потрібні сучасному ІТ-фахівцеві. Результатом практичної роботи є сформовані запити до бази даних за різними критеріями та умовами.

     Відкрите лабораторне заняття відвідали завідувачі кафедр, аспіранти та молоді викладачі, які зацікавилися методикою проведення лабораторного заняття. Після завершення вони оцінили його «на відмінно». 

     У першій половині листопада всі кафедри представлять по одному відкритому заняттю для обміну досвідом кращими методиками та технологіями проведення лабораторних робіт.

Наталія Клименко 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook