Науковці та студенти-дипломники кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О.Зеленського за проведенням наукових досліджень

11 жовтня 2016 року

     Посівна компанія на полях лабораторії селекції кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О.Зеленського у ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція» розпочалася з підготовки посівного матеріалу для механізованих та ручних посівів озимих зернових (пшениці м’якої та твердої, жита та тритикале). Активну участь у підготовці посівного матеріалу прийняли магістри-науковці 1-го року навчання спеціальності "Агрономія" та спеціалізації «Селекція і генетика с.-г. культур»: Спряжка Роман, Пузь Аліна та Горний Володимир. Підсумком роботи стало формування посівних відомостей та схеми посіву колекційних та селекційних розсадників.

 

   Польові роботи розпочалися з посівів колекційного розсадника озимих зернових, який сформовано з районованих сортів вітчизняних науково-дослідних установ. Посів здійснювали селекційною сівалкою Клен-1,5. Всього було висіяно 150 сортозразків пшениці, жита, тритикале та ячменю озимих.

 

       Певний об’єм польових дослідів займали ручні посіви – для проведення студентських наукових досліджень, а також посів гібридних нащадків. Всього було висіяно 40 ділянок. Роботи по закладанню даних дослідів здійснювали студенти-магістри спеціалізації «Селекція і генетика с.-г. культур», зокрема Інна Печенюк, Олександр Мельник та аспірант кафедри Юлія Дмитренко під керівництвом професора кафедри, доктора с.-г. наукГанни Миколаївни Ковалишиної.
      Сподіваємося, що висіяне насіння озимих зернових колосових культур дасть гарні сходи, а в майбутньому і щедрий урожай! 
     Поряд з виконанням робіт по закладці дослідів з озимими культурами, науковцями кафедри разом з дипломниками проводиться збирання селекційних ділянок кукурудзи по виконанню державної та госпдоговірної тематики з компанією «Монсанто».
  Особливістю збирання селекційних номерів кукурудзи є індивідуальна оцінка кожної самозапиленої лінії та гібрида F1.
 
         Кожен зразок індивідуально оцінюється за показниками:
   - ремонтантність;
   - особливості розміщення листкових пластин;
   - вологість зерна на час збирання та ін.
         Інтегральним показником залишається урожайність гібридів F1.
 
        Магістри спеціалізації «Селекція і генетика с.-г. культур» 1-го та 2-го років навчання Мартинюк Дмитро, Мельник Олександр, Мельник Іван, Степанюк Наталія та студенти 4 курсу 1 групи агробіологічного факультету Шепель ТетянаГоловань Роман, Ковальова Дар'я під керівництвом доцента кафедри Олександра Сергійовича Макарчука проводили оцінку вологості зерна при збиранні, обліку виходу початків та їх маси з ділянки, інших показників, які стануть їм необхідними при виконанні магістерських та бакалаврських робіт.
 
Асистент кафедри генетики, селекції
і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського
Юлія Дмитренко 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook