Бачити мету

26 вересня 2016, 15:12
СТОВ «Агро-еталон», Вінниччина

Бачити мету

Садівниче господарство СТОВ «Агро-еталон», що на Вінниччині - одне з найкращих в Україні. Тут щороку збирають близько 15 тис. т. високоякісних яблук, на які є великий попит навіть у країнах ЄС. Головний агроном господарства і давній друг кафедри садівництва Дмитраш Олександр Іванович завжди з радістю розкриває секрети свого великого виробництва (лише яблуневих садів тут майже 500 га).

Вже стали традиційними виїзні заняття магістрів на базі цього прогресивного господарства. 22 вересня 2016 року відбулася чергова поїздка на чолі з доцентами кафедри В.О. Сіленком та Н.В. Шевчук. Студенти отримали унікальну можливість ознайомитись з інтенсивними садами яблуні та груші, особливостями формування дерев різних сорто-підщепних комбінувань, системою захисту рослин.

Перше, що вражає,- кількість і якість (!) плодів на деревах, висота яких не перевищує 2,5 м. Орієнтовний врожай – 50-70 т/га залежно від сорту. Такий показник є високим навіть для садівників у Нідерландах, Італії, Німеччині. Від магістрів було багато запитань як технологічного так і організаційного плану. На зборі урожаю одночасно задіяно 32 бригади, технічне забезпечення процесу має працювати як годинник. Усе це ми могли бачити на власні очі!

 Ознайомились із конструкцією так званого сировинного саду яблуні, створеного із імунних сортів на напівкарликовій підщепі. З таких дерев отримують плоди за мінімальної кількості хімічних обробок, а, отже, ці яблука придатні для виготовлення високоякісних натуральних соків (в т.ч. для дитячого харчування).

О. Дмитраш також продемонстрував нам усю лінійку техніки для саду, детально розповів про особливості використання різних машин, механізмів і пристроїв. Нажаль, майже усі вони закордонного виробництва.

Нам також показали найбільше в Україні фруктосховище на 17 тис. т., оснащене 78 холодильними камерами, сучасну сортувальну лінію, де кожен плід автоматично знаходить своє місце залежно від розміру, щільності м’якоті, інтенсивності забарвлення.

Масштаби виробництва, рівень його організації справляють величезне враження! Це та найвища планка, якої може досягнути агроном – садівник. Випускник НУБіП Олександр Дмитраш цієї планки досягнув а, головне, - щедро ділиться своїм досвідом із молоддю.

Ми всі – і студенти, і викладачі, дуже йому вдячні. Такі уроки принесуть свої плоди обов’язково!

Наталія Шевчук,

доцент кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка НУБіП України

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook