Кафедра виробничого та інвестиційного менеджменту

Перелік вибіркових дисциплін

 

Дисципліни вільного вибору за уподобаннями студентів із переліку дисциплін:

 

ОС «Бакалавр»:

ОС «Магістр»

·       Управління бізнес-проектами

·       Управління Start-up проектами

·      Державні механізми антикризового управління

 

Вибіркові дисципліни за спеціальністю

Блок 1. «УПРАВЛІННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ТА МІЖНАРОДНИМИ ПРОЕКТАМИ»

(випускова кафедра виробничого та інвестиційного менеджменту)

 


Анотації вибіркових дисциплін

Інформаційні системи в менеджменті. Метою викладання дисципліни є розкриття сучасних наукових концепцій, моделей, методів і технологій інформаційного забезпечення менеджменту та дослідження основних теоретичних засад побудови і використання комп'ютерних інформаційних систем як засобів автоматизації інформаційного забезпечення менеджменту.

Бізнес-англійська. Метою вивчення дисципліни є навчання ділової лексики та особливостей ділового спілкування англійською мовою для забезпечення ефективних ділових комунікацій, ведення переговорів.

Стратегічне управління. Головною метою викладання дисципліни є оволодіння сучасними теоретичними основами стратегічного управління та практичними навичками прийняття стратегічних рішень в процесі управління діяльністю та розвитком підприємства на ринку. Основними завданнями, що мають бути вирішені в процесі викладання дисципліни, є теоретична підготовка студентів і формування у них навичок у сфері стратегічного управління підприємством.

Логістика. Основною метою викладання дисципліни є формування у майбутніх фахівців системних знань і розуміння концептуальних основ логістики, теорії й практики розвитку цього напряму та набуття навичок самостійної роботи щодо засвоєння навчального матеріалу стосовно сучасних методів управління матеріальними та іншими потоками в сучасних умовах.

Контролінг. Дисципліна передбачає встановлення мети підприємства, поточне збирання і обробку інформації для прийняття управлінських рішень, виконання функції контролю відхилень фактичних даних від планових, а також, що найважливіше, підготовку рекомендацій для прийняття управлінських рішень. Контролінг спрямований на вдосконалення ефективності менеджменту та організації управління економікою на мікрорівні.

Інвестиційний аналіз. Метою вивчення дисципліни є сукупність методів і прийомів, за допомогою яких можна розробити ефективну інвестиційну стратегію та приймати інвестиційні рішення, обґрунтувати доцільність реалізації інвестиційного проекту та визначити оптимальні параметри його реалізації в умовах невизначеності та обмеженості фінансових ресурсів, сформувати оптимальний портфель інвестицій.

Міжнародна економічна статистика. Метою вивчення дисципліни є розкриття змісту основних явищ і процесів, що відбуваються в економіці, розроблення системи економічних показників та методів вивчення економіки країни чи регіону, характеристиці суспільних явищ як масових, спираючись на облік усієї сукупності чинників, що їх визначають, характеризують ступінь розвитку явищ, напрям і швидкість їх змін, щільність взаємозв’язків і взаємозалежностей, опанування студентами не тільки теоретичних знань, а й практичних навичок у збиранні, обробці, зведенні та аналізі статистичного матеріалу, набуття майбутніми фахівцями знань і вміння проводити дослідження соціально-економічного стану держави, виходячи із об’єктивної інформації міжнародної економічної статистики.

Управління виробничими системами. Метою вивчення дисципліни є дослідження сукупності процесів або дій, що зумовлюють об’єднання елементів, частин у ціле, утворення життєздатності стійкої системи, внутрішню впорядкованість, взаємодію відносно незалежних частин цілого, зумовлену його будовою; визначення способів поєднання ресурсів землі, праці, капіталу (матеріальних засобів виробництва) та їх узгодженого, цілеспрямованого використання.

Антикризовий менеджмент. Метою вивчення дисципліни є визначення сутності, тенденцій, методики управління кризовими ситуаціями; державного регулювання кризових ситуацій; вивчення можливостей та необхідності антикризового управління; ключових факторів антикризового управління; вивчення тенденцій розвитку та практичних можливостей антикризового управління, його функцій і напрямків; особливостей використання базових інструментів управління організацією, вивчення впливу різних факторів на забезпечення ефективності системи управління.

Соціальний менеджмент. Метою вивчення навчальної дисципліни є отримання студентами системних знань щодо об’єктивних закономірностей функціонування системи соціального менеджменту, а також набуття навичок їх практичного використання; засвоєння змісту основних понять, категорій та термінів соціального менеджменту, вивчення сутності основних законів, закономірностей та функцій соціального менеджменту; визначення його принципів, розкриття методів, форм та механізмів управління різними соціальними явищами й процесами в сучасному суспільстві на макро- і мікрорівнях.

Управління активами і інвестиційним портфелем. Метою вивчення дисципліни є надання студентам теоретичних і методологічних знань та практичних навичок з управління активами та портфельного інвестування, аналізу інвестиційного ринку, вибору і аналізу інвестиційних інструментів, для вирішення конкретних задач управління активами підприємств та формування й ефективного управління інвестиційним портфелем підприємств.

 
 

ДИСЦИПЛІНИ (ВИБІРКОВІ КОМПОНЕНТИ ОПП) ВІЛЬНОГО ВИБОРУ ЗА СПЕЦІАЛЬНІСТЮ

Дисципліни вільного вибору за освітньою програмою

Вибірковий блок 1. «Управління інвестиційною діяльністю»

 

Стратегічне управління проектами: Ділова гра «Управління капіталом проекту». Ділова гра як засіб моделювання ситуації з прийняття управлінських рішень щодо управління капіталом проекту. Створення декількох команд гравців для вирішення завдання щодо вирішення проблеми оптимізації структури капіталу проекту, бути обізнаними у понятійному апараті та видах вартості капіталу. Сформувати здатність до критичного мислення щодо моделей визначення вартості власного капіталу та теорій оптимізації структури капіталу. Активізувати здатність до аналізу та синтезу леверіджу як характеристики економічного потенціалу підприємства/позичальника. Реструктуризація підприємства як спосіб збільшення вартості капіталу підприємства. Презентація одержаних результатів.

Ділова гра «Стратегія інвестування АПК». Ділова гра як засіб моделювання ситуації з прийняття управлінських рішень щодо стратегічного управління проектами. Створення декількох команд гравців для вирішення завдання з формування набору стратегічних альтернатив та обґрунтування вибору однієї з них в управлінні конкретним проектом. Управління інвестиційною діяльністю є система принципів та методів розробки та реалізації управлінських рішень, пов’язаних із здійсненням різних аспектів інвестиційної діяльності. Інвестиційна діяльність тісно пов’язана з іншими фундаментальними системами управління підприємства. з фінансовим менеджментом через формування інвестиційних ресурсів; з виробничим менеджментом цей зв’язок опосередковується через спільне управління формуванням основних та оборотних коштів; з менеджментом персоналу через здійснення інтелектуальних інвестицій в робітників підприємства.

Ділова гра «Інвестиційна політика підприємств АПК». Ділова гра як засіб моделювання ситуації з прийняття управлінських рішень щодо формування інвестиційної політики підприємств АПК. Створення декількох команд гравців для вирішення конкретного завдання з формування інвестиційної політики підприємств АПК. Пошук та обґрунтування вибору найкращих з альтернативних варіантів здійснення інвестиційної діяльності й побудова на цій основі інвестиційної стратегії підприємств, визначення механізмів їх реалізації. Формування портфелю інвестиційних проектів. Оцінка ефективності інвестиційної політики підприємств АПК. Презентація одержаних результатів.

 

Вибірковий блок 2. «Управління міжнародними проектами»

 

Стратегічне управління проектами: Ділова гра «Управління капіталом проекту». Ділова гра як засіб моделювання ситуації з прийняття управлінських рішень щодо управління капіталом проекту. Створення декількох команд гравців для вирішення завдання щодо вирішення проблеми оптимізації структури капіталу проекту, бути обізнаними у понятійному апараті та видах вартості капіталу. Сформувати здатність до критичного мислення щодо моделей визначення вартості власного капіталу та теорій оптимізації структури капіталу. Активізувати здатність до аналізу та синтезу леверіджу як характеристики економічного потенціалу підприємства/позичальника. Реструктуризація підприємства як спосіб збільшення вартості капіталу підприємства. Презентація одержаних результатів.

Ділова гра «Стратегія реалізації проекту в АПК». Ділова гра як засіб моделювання ситуації з прийняття управлінських рішень щодо стратегічного управління проектами. Створення декількох команд гравців для вирішення завдання з формування набору стратегічних альтернатив та обґрунтування вибору однієї з них в управлінні конкретним проектом. Вихідні умови ділової гри: конкурентна позиція підприємства, тенденції розвитку ринку, на якому представлено підприємство, сильні та слабкі сторони підприємства та його конкурентів, визначення конкурентних переваг та можливостей їх посилення, ефективності вбудови проекту в стратегію розвитку підприємства. Визначення умов та варіантів ресурсного забезпечення проекту та вибір найкращого з них. Презентація одержаних результатів.

Формування, управління та розвиток проектної команди. Необхідність та принципи формування проектної команди. Методи та організаційні аспекти формування команди. Основні характеристики команди проекту. Організація командної взаємодії. Психологічні особливості управління проектною командою. Управління командою міжнародного проекту. Управління конфліктами.
 


 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook