Бібліотерапія: відпочивайте разом з книгою

4 липня 2016 року

У світі набуває популярності новий вид терапії. Депресію, стрес, страх перед змінами й десятки інших розладів лікують за допомогою ретельно підібраних художніх творів. Новий вид нетрадиційної медицини отримав назву бібліотерапія.

Ще давні греки викарбували над входом до бібліотеки напис «Лікарня для душі». Відродження бібліотерапії в наші часи бере початок зі студентської дружби Елли Бертруд і Сьюзен Елдеркін під час навчання  в Кембриджському університеті. А в 2013 р. вони стали авторами унікального видання: книги «Лікування романами: літературні ліки від А до Я» (мовою оригіналу – «The Novel Cure: An A-Z of Literary Remedies»). Прочитати книгу мовою оригіналу можна за посиланням: http://thenovelcure.com/about.

Ось як описують авторки у своєму виданні процес читання книги: «Інколи зачаровує історія. Часом на душу впливає ритм прози, заспокоюючи або збуджуючи її. Інколи це ідея чи ставлення, запропоновані персонажем, що опинився в подібній до вашої ситуації. В будь-якому разі, романи здатні переміщувати вас в інший вимір і показувати світ з іншого боку.

Коли ви поглинені текстом так, що не можете відірватися від сторінки – ви бачите те, що бачить персонаж, торкаєтесь того, чого торкається він, вчитеся того, чого навчається він. Ви можете думати, що сидите на дивані у своїй вітальні, але важливі частини вас – ваші думки, відчуття й душа – у зовсім іншому місці. Читати текст хорошого письменника – це не просто розуміти, що він каже, а вирушити в подорож разом із ним. З цієї подорожі ніхто не повертається  таким, як був раніше».

То ж запрошуємо до нашої першої подорожі – подорожі романами видатної української письменниці сучасності Люко Дашвар.

Люко Дашвар – це псевдонім колишньої журналістки Ірини Чернової. Її книжки продаються фантастичними, як для України, накладами.

 

 

У 2007 р. дебютний роман Люко Дашвар «Село не люди» приніс їй другу премію престижного літературного конкурсу «Коронація слова». 2008 рік, «Молоко з кров’ю» Дашвар стає «Книгою року Бі-бі-сі» – і знову диплом «Коронації». 2009 рік, на «Рай. Центр» припав «Вибір видавців» конкурсу.

А вже 2010 року, коли загальний наклад книжок авторки сягнув 100 тисяч, «Коронація слова» надала Люко Дашвар статус «Золотого автора». Наразі його саме час змінити на «Платинового автора», адже понад 300 тисяч примірників її творів знайшли свого читача!

До речі, що всі ці книги є у фонді нашої бібліотеки на художньому абонементі (навч. к. № 4, кім. 30), тож читайте, і поринайте у світ емоцій, а те, що вони у вас будуть – гарантовано!

Наводимо короткий опис романів Люко Дашвар.

 

 

 

        Мати все / Л. Дашвар. - Третє видання. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2015. - 336 с.

       Все життя Іветта присвятила хворому синові Платону. Старша дочка Ліда змушена, як і мати, доглядати за братом, жертвуючи всім. А мати вирішила купити сину живу ляльку. Так у родині з`явилася Рая, і... Світло однієї любові розігнало морок іншої.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          Рай. Центр / Л. Дашвар. - Шосте видання. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2015. - 272 с.

        Чи можна досягти успіху, не зрадивши себе? Люба впевнена, що так. Вона вчиться, працює в заможній родині і навіть змогла приборкати нахабну господиню. Але несподівано перед дівчиною постає вибір – залишатися гордою і самотньою чи бути поруч з коханим хлопцем, мати якого – та сама жінка, в якої вона працювала...

 

 

  

 

 

 

 

 

 

          Село не люди / Л. Дашвар. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2015. - 271 с. 

       У селі все про всіх знають. Нічого не приховаєш. Тим більше – палку пристрасть дівчини-школярки Катерини до одруженого чоловіка Романа, батька її однокласника Олександра. Але невдовзі хлопець гине. У його трагічній смерті звинувачують Катю. Дівчина страждає. Та біда одна не ходить...

Всевишній знає правду і не покине невинну душу на поталу юрбі. 

 

 

 

 

 

 

 

         На запах м'яса. Роман / Л. Дашвар. - Харків : Книжковий клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2014. - 368 с. 

       Людина – це хижак. Але на відміну від тваринного світу, у неї своє «м’ясо». Жага до багатства, влади, примарного благополуччя, бажання мати більше, ніж тобі потрібно, – все це м’ясо! Потяг до нього йде з самого низу людської натури.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        Серія книг «Биті є». Троє хлопців кохали одну дівчину, після її зникнення «життя їх помацало», побило добряче. Отже, биті є… Історія з життя пересічних українців – ось рецепт авторки. Жодних моралізувань, барокових описів, готичних жахів чи казкових фентезі. Лише реальне життя. Реальні люди. Реальний час. Реальний метушливий Київ, оповитий заторами й смогом. 

 

 

 

 

 

 

    Биті є. Макар. Книга 1 / Л. Дашвар. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2011. - 288 с.

Гроші чи кохання? Нове покоління обирає… 

 

 

 

 

 

 

 


 

   

 

     Биті є. Макс. Книга 2 / Л. Дашвар. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2012. - 283 с.

Кохання чи самозакоханість? Нове покоління обирає… 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Биті є. Гоцик. Книга 3 / Л. Дашвар. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2012. - 272 с.

Реальні принципи чи реальне кохання? Нове покоління обирає…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

      Молоко з кров'ю / Л. Дашвар. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2015. - 272 с. 

      Протягом багатьох поколінь від матері до доньки переходило коралове намисто. Чарівна прикраса  поєднувала жінок з коханими, допомагаючи подолати всі перешкоди. Але якою ціною.

 

Кіщак Тетяна,
директор наукової бібліотеки

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook