Президент нагородив молодих вчених за успіхи у створенні біотехнологій для лісового господарства

27 травня 2016, 9:15

 

До дня науки в Україні в головному корпусі Київського національного університету ім. Тараса Шевченка відбулась урочиста церемонія нагородження лауреатів Премії Президента України.

Однією з найкращих наукових розробок 2015 року визнано наукову роботу «Біотехнологія розмноження та вирощування рослин родини Вербові для енергетичних плантацій». Лауреатами престижної премії стали Світлана Білоус і Оксана Чорнобров – молоді вчені-лісівники нашого інституту та біолог Юлія Кругляк з Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка НАН України.

Спільна наукова робота протягом усього 2015 року проходила конкурсний відбір не менше чотирьох рівнів, зокрема в Міністерстві освіти і науки України та Комітеті з Державних премій України в галузі науки і техніки. Після громадського обговорення наукових робіт та на основі рішення і подання Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки, Президент України Петро Порошенко підписав Указ № 705/2015 Про присудження щорічних премій Президента України для молодих вчених для відзначення кращих дослідників за підсумками 2015 року.

Наукова розробка Світлани Білоус, Оксани Чорнобров і Юлії Кругляк має вагоме теоретичне й практичне значення для розвитку лісової біотехнології, біоенергетики та лісового господарства. У науковій роботі колективом авторів досліджено морфологічні, генетичні, анатомічні, фізіологічні та біоекологічні особливості рослин родини Вербові. Створено ефективну біотехнологію їх розмноження, яка дозволяє впродовж року одержувати оздоровлені генетично-однорідні рослини-регенеранти за стислий цикл культивування. Уперше отримано ряд гібридних рослин родини Вербові та зроблено їх морфологічний опис. Здійснено порівняльну оцінку теплотворної здатності деревини окремих таксонів верб та встановлено їх потенційну придатність для використання у відновлюваній енергетиці.

Група молодих вчених поєднала дослідницькі традиції академічної та університетської науки і показала ефективність роботи у спільних творчих колективах і спроможність до створення інноваційних розробок.

Сердечно вітаємо лауреатів та бажаємо їм наступних звершень на науковій ниві!

 

 

Р. Василишин,

директор НДІ лісівництва

 та декоративного садівництва

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook