Науковці університету отримали президентські гранти

24 травня 2016 року

     До Дня науки Президент України Петро Порошенко підписав розпорядження про призначення грантів докторам наук для здійснення наукових досліджень на 2016 рік. Показово, що з 14 грантів два отримали науковці НУБіП – професори Роман Василишин і Микола Патика. Це свідчить про високий рівень науки в нашому університеті, який є дослідницьким і провідним вишем країни.
     Ми поспілкувалися з володарями Президентських грантів 2016 року та попросили детальніше розповісти про напрямки їхніх наукових досліджень та ставлення до такого визнання роботи.

– За який науковий напрямок Ви відзначені грантом?

     Роман Василишин: – Це біоенергетичне спрямування лісівничих досліджень, що пов’язане з розробкою теоретико-методичних основ оцінювання та критеріїв сталого використання енергетичного потенціалу деревної біомаси у лісах Українських Карпат. У дослідженнях робиться акцент на екологічно-збалансованому використанні ресурсного потенціалу деревної біомаси лісів, яке повинно здійснюватися на засадах сталості, не порушуючи балансу між ресурсним значенням та екологічними і соціальними функціями лісових фітоценозів досліджуваного регіону.

 

     Микола Патика: – Мій проект – це продовження циклу грантів. Він орієнтований на збереження навколишнього середовища та сталий розвиток і фундаментальні дослідження з проблем природничих наук (біотехнологія, мікробіологія, молекулярна біологія). Наукові дослідження генерують розробки сучасних систем біоконтролю комах-шкідників на основі поліморфізму природних популяцій ентомопатогенних бактерій групи Bacillusthuringiensis (Bt) з широким спектром ентомопатогенних властивостей як продуцентів біологічно-активних речовин та агентів мікробних засобів фітозахисту. Цедозволить оптимізувати та розробити відповідну систему біоконтролю комах-шкідників, оцінити поліморфізм нових штамів-продуцентів та ефективно реалізувати наукові розробки у практику агровиробництва.

– За якими критеріями відбувається відбір кандидатів?

     М.П.: – Важлива умова надання гранту – не тільки потреба або розуміння існуючої проблеми, але й алгоритми її вирішення, очікуваний результат, наукове обґрунтування. При відборі конкурсних проектів основними критеріями оцінки слугувалиактуальність тематики, оригінальність наукової ідеї, наукова новизна в постановці й методах проведення досліджень та наукова і практична значимість очікуваних результатів, інноваційний характер досліджень, наукова кваліфікація вченого, забезпеченість необхідною матеріально-технічною базою. 

     Р.В.: – Ключовими критеріями для участі у конкурсі на здобуття щорічних грантів Президента України докторам наук для здійснення наукових досліджень, що здійснювався Державним фондом фундаментальних досліджень, були змістовність та актуальність науково-дослідних проектів, які повинні були відрізнятися новизною в постановці й методах проведення досліджень, а також мати значну наукову й практичну значимість.

– Що для Вас отримання гранта Президента?

      М.П.: – Це насамперед показник актуальності, довіри та успішної науково-інноваційної складової наукових досліджень.

    Р.В.: – Визнання важливості здійснюваних досліджень (особистих та загалом науково-дослідного інституту лісівництва та декоративного садівництва), актуальності вже напрацьованих результатів за даним науковим спрямуванням та одержання можливості ширшого залучення до наукової роботи талановитої молоді.

– Що означає отримання гранта в практичному сенсі?

     Р.В.: – Отримання грантового фінансування наукових досліджень. В умовах хронічного недофінансування науки в Україні це важливий інструментарій для забезпечення функціонування науково-дослідних лабораторій інституту, хоча б часткового зміцнення їх матеріально-технічної бази, що, у свою чергу, забезпечить якість та конкурентоспроможність науково-дослідних розробок.

     М.П.: – Це інтеграція науки та виробництва, що забезпечує підвищення ефективності та привабливості національних наукових дослідницьких програм і проектів, а інноваційність проекту – є ключовим фактором динамічного розвитку та конкурентоспроможності сучасної науки.

Розмову вела Ірина Білоус
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook