І ЗНОВУ В МУЗЕЙ, ЦЬОГО РАЗУ – «МУЗЕЙ КНИГИ І ДРУКАРСТВА УКРАЇНИ»

26 квітня 2016, 15:52

Кому ж не цікаво побачити найдавніші рукописи, перші друковані книги, обладнання, на якому їх виготовляли, а також поглянути на старі-старі газети й підручники, за якими навчались ще пра-прабабусі? Саме це і зацікавило цього разу студентів 4 гупи 1 курсу.

25 квітня 2016 року разом із наставником групи відвідали цю архітектурну пам’ятку.
Музей створено у 1972 р., у Міжнародний рік книги, що відзначався за рішенням ЮНЕСКО. Розміщений він на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника в будинку колишньої лаврської друкарні, яка безперервно діяла понад 300 років (початок XVII ст. – 20-і роки XX ст.).

У Музеї зібрані унікальні скарби книжкової культури українського народу. Експозиція висвітлює історію вітчизняної книги і книжкової справи від часів Київської Русі і до наших днів. У двох виставкових залах Музею періодично демонструються художні, книжково-ілюстративні, фотовиставки, а також проводяться заходи, присвячені важливим подіям у культурному житті України і зарубіжжя.
Однією із експозицій, що зацікавила студентів, був друкарський станок.

У музеї можна ознайомитись із своєрідним художнім оформленням книжок багатьма талановитими митцями минулого і сучасності, оглянути книги, оформлені карбуванням по золоту, сріблу, в оправах зі шкіри, оксамиту, фініфтевими прикрасами. Показано розвиток історичних форм книги, її архітектоніку. Експонуються видання, відзначені високими нагородами міжнародних і республіканських виставок мистецтва книги, мініатюрні книжки, видавничі марки, документи самвидаву, видання української діаспори в багатьох країнах світу.

 

Наставник 4 групи 1 курсу
Наталія Друзь

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook