Лещенко Гаврило Тимофійович – економіст-аграрник

2 квітня 2016 року

     За понад столітню історію університету його славу творили й сьогодні продовжують творити славетні імена вчених різних галузей наук. Часточка славетної наукової плеяди знайшла свою нішу на Алеї слави. Проте, цю алею знаних імен здатні творити ще багато прізвищ. У цьому руслі доречно було б згадати прізвище Лещенка Гаврила Тимофійовича, що народився 26 липня 1904 р. у сім’ї селянина с. Тишківка Гайсинського району Вінницької області. Після закінчення церковно-приходської школи здобував освіту в школах сіл Краснопілки і Гранова, потім – в Уманському агрономічному технікумі. У 1923 р. окружком комсомолу направив його на навчання до Київського інституту народного господарства, який успішно закінчив 1926 р.

     Деякий час Гаврило Тимофійович учителював та завідував Київською середньою школою №37. Українська мова і література були його основним предметом, й не лише як фахівця, але й як людини-патріота. Невгамовна спрага до знань привела його у 1930 р. до аспірантури науково-дослідного інституту соціалістичної реконструкції сільського господарства при Академії наук УРСР. І знову викладацька діяльність – у Голосієво в лісотехнічному інституті, Українському інституті механізації та електрифікації сільського господарства, агрономії і ґрунтознавства.

     У 1937 р. за звинуваченням в українській націоналістичній пропаганді був засуджений до 10-ти років таборів й відправлений до Новосибірської області на лісоповал, звідти повернувся травмованим аж через 17 років. Був звільнений 1954 р., а у 1956 р. реабілітований і поновлений на роботі.

     У 1963 р. Г.Т. Лещенко став доцентом кафедри статистики і аналізу Української сільськогосподарської академії, через три роки – кандидатом економічних наук, а ще через чотири – професором (1970). Незабаром написав і захистив докторську дисертацію на тему: «Економічний аналіз діяльності сільськогосподарських підприємств (теорія і практика)» – доктор економічних наук (1974). 

     Основний напрям наукової діяльності – аналіз господарчої діяльності сільськогосподарських підприємств. Серед праць вченого – курси лекцій «Фінансування та кредитування сільського господарства» (1965 р.), «Фінансування і кредитування сільськогосподарських підприємств» (1969 р.); підручники: Аналіз господарської діяльності сільськогосподарських підприємств (перевидавався у 1972 р.; 1974 р.; 1978 р.; 1986 р.), Економічний аналіз виробництва у колгоспах і радгоспах (1973 р.).

     Лещенко Г.Т. є засновником наукової школи з аграрної економіки.

     Помер Гаврило Тимофійович 26 травня 1992 р. у Києві й похований у рідному селі Тишківка на Вінниччині.

Людмила Лановюк,
директор музею історії

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook