Висококваліфікований лікар ветеринарної медицини в галузі скотарства ‒ це престиж, прибуток та кар’єрний ріст!

31 березня 2016 року
Асоціація виробників молока

Навчаючись на магістерській програмі «Ветеринарне забезпечення скотарства, вівчарства та козівництва», керівник програми професор Любецький В.Й. нам часто згадував Асоціацію виробників молока (АВМ), якій потрібні для працевлаштування висококваліфіковані спеціалісти. Дякуючи кафедрі акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин, мені пощастило проходити місяць виробничої практики в АВМ. За цей короткий період отримала величезний вклад в розвиток себе як особистості та формуванні як спеціаліста в галузі скотарства.
Чесно кажучи, до проходження цієї виробничої практики я дещо жалкувала, що обрала саме цю спеціалізацію, не дивлячись на те, що подобається працювати з великою рогатою худобою. Адже лікар ветеринарної медицини на молочно-товарній фермі отримує «копійки», молочне скотарство в Україні сьогодні переживає не найкращі часи та і перспективи та розвитку я не бачила для себе. Проте, моя думка кардинально змінилась після проходження виробничої практики в АВМ.
Перший тиждень нам проводили семінари провідні спеціалісти України в галузі скотарства. І це були не просто лекції, які ми звикли слухати в університеті, це були дискусії, в яких кожен міг висловити свою думку та бачення, тобто це було живе спілкування: студенти задавали питання, які їх цікавили чи які вони не розуміли, лектори залюбки відповідали і пояснювали. Саме така атмосфера надихає на роботу, спонукає дізнаватись щось нове, а саме головне ‒ працювати в цій галузі.
Мене дуже вразив колектив Асоціації, він гармонійний, дружній, усі допомагають один одному як єдине ціле. Так і хочеться стати частинкою цієї системи. Також ми ознайомились з передовою програмою по управлінню стадом Uniform-agri.
Другий тиждень ми проходили практику в якості менеджера в компанії ДК ВЕТ, яка постачає ветеринарні препарати, харчові добавки, інструменти та ветеринарне обладнання на ферми. Ознайомились з асортиментом товарів, системою роботи компанії, основами менеджменту та маркетингу.
Разом з фахівцями з Центру ветеринарного обслуговування брали участь у планових виїздах в господарства, які входять в АВМ. Ми навчилися проводити УЗД вагітності на 32 добу, за результатами дослідження встановлювати діагнози неплідним коровам, проводили штучне осіменіння ректо-цервікальним методом, допомагали в проведенні різних маніпуляцій та хірургічних операцій коровам (кесарів розтин, операції при зміщенні сичуга, ортопедичній патології), ознайомились з протоколами і рекомендаціями, які надавали спеціалісти центру.

Третій та четвертий тиждень разом з Крупкою Н. провели на ДПДГ «Нива» Інституту розведення та генетики тварин ім. М.В. Зубця (с. Христинівка, Христинівського району Черкаської області). В цьому господарстві нам випала можливість випробувати себе в якості головного лікаря ветеринарної медицини, оскільки на той час посада була вакантною. І саме тоді ми згадували все, чого нас навчали в університеті, адже це величезна відповідальність обслуговувати майже 1400 голів великої рогатої худоби. Звичайно, ми зверталися за порадою до спеціалістів АВМ, викладачів з університету, колег, які мають досвід роботи з ВРХ, читали в інтернеті багато публікацій, як вирішити ту чи іншу проблему. За цей період ми дійсно «виросли» як практикуючі лікарі, адже ми думали, розробляли власні схеми лікування та профілактики хвороб, шукали вихід із складних ситуацій, спілкувалися із спеціалістами, тобто ми попали в стихію реального життя ферми. Є такий вислів: «Поки в воду не попадеш, плавати не навчишся». Я можу сказати, що саме в цю «воду» ми попали і це було чудово, це мотивує, це надихає вчитись і пізнавати нове, працювати і рости професійно.

Можу сказати: так, я отримала величезний досвід для себе, але саме головне і значуще ‒ саме ця практика в АВМ мене мотивувала, надихнула на розвиток себе як спеціаліста, я зрозуміла, що працюючи лікарем ветеринарної медицини і будучи висококваліфікованим спеціалістом в Україні, можна заробляти хороші гроші, кар’єрно розвиватися, будувати власний бізнес. І на даний момент, я можу точно сказати, що я обрала правильний шлях, я бачу перспективу, я вірю, що Україна стане провідною країною по виробництву якісного молока і яловичини. І всім студентам я хочу сказати: «Вчіться, розвивайтеся, вірте в себе, адже Україна потребує висококваліфікованих спеціалістів. Разом ми зможемо вивести нашу Батьківщину на європейський ринок! Адже все в наших руках!».

Насамкінець, хочу щиро подякувати, насамперед, завідувачу кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин професору Віталію Йосиповичу Любецькому та моєму керівнику магістерської роботи доценту Жуку Юрію Васильовичу за організацію проходження виробничої практики саме на базі Асоціації виробників молока.
Також слова вдячності хочу висловити координатору виробничої практики безпосередньо на базі АВМ ‒ Білоконю Михайлу Миколайовичу, а також усім спеціалістам Асоціації.


Студентка магістерської програми «Ветеринарне забезпечення скотарства,
вівчарства та козівництва» Власенко Марія


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook