Розширений ректорат: акцент на ефективну роботу кафедр

29 березня 2016 року

     29 березня відбулося розширене засідання ректорату. На ньому започаткували розгляд та обговорення діяльності кафедр – основних ланок навчального процесу. Тому й перші два питання порядку денного були присвячені двом кафедрам ННІ лісового і садово-паркового господарства – лісового менеджменту і біології лісу. Звіти за минулий рік і плани на поточний представили їх завідувачі Галина Домашовець та Наталія Пузріна. Вони закцентували увагу на навчальній, науковій роботах, кадровому складу, навчально-методичному забезпеченні, матеріально-технічній базі та міжнародній діяльності. Не дивлячись на потужний науково-педагогічний склад обох підрозділів, кількісні та якісні показники результатів діяльності у них кардинально різні. Зокрема, за рейтинговими показниками оцінювання діяльності НПП кафедра лісового менеджменту посіла перше місце в ННІ і 13-те в університеті, тоді як кафедра біології лісу та мисливствознавства – останнє і, крім цього, має негативну динаміку по рейтингу за останні п’ять років. Це, на думку завідувача Наталії Пузріної, зумовлено низькою публікаційною активністю членів кафедри. Каменем спотикання є і наявність електронних навчальних курсів. Якщо кафедра лісового менеджменту, за словами Галини Домашовець, налічує 29, 15 з яких сертифіковані, то ситуація на іншій кафедрі потребує кардинального поліпшення. Матеріально-технічна база кафедр представлена лекційними, лабораторіями, комп’ютерними класами і тематичними музеями.

     При обох підрозділах функціонують студентські наукові гуртки. Наукова робота кафедри лісового менеджменту, крім іншого, представлена ще й двома науково-дослідними темами з бюджетним фінансуванням, до виконання яких залучаються і студенти. А вчені Петро Лакида, Павло Кравець, Роман Василишин ще й виконують представницьку функцію в різних державних, громадських і міжнародних інституціях.

     Завершилися доповіді представленням планів на 2016 рік. З-поміж цілей, що їх прагне досягнути кафедра лісового менеджменту, – поліпшення діяльності госпрозрахункових підрозділів. Кафедра біології лісу має на меті наповнити ЕНК, долучитися до виконання наукових тематик та активізувати інші види роботи.

    

     Співдоповідачі з цих питань – начальники навчального відділу Оксана Зазимко та відділу магістерських програм Олена Колеснікова – представили присутнім успішність студентів, відвідування ними занять, результати соціологічного опитування та аналіз підготовки магістрів.

     Обговорюючи діяльність кафедр, радник ректора Дмитро Войтюк запропонував завідувачам кафедр зменшити кількість дисциплін шляхом об’єднання. Цю пропозицію підтримав проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша та зазначив, що оновлені навчальні плани мають бути оптимальними за співвідношенням дисциплін. Перший проректор Ігор Ібатуллін зауважив, що виконання критеріїв національного і дослідницького університетів, робота кураторів, наповнення спецфонду є дуже важливими поряд з іншими видами робіт, а тому потребують особливої уваги завідувачів і колективів кафедр. Директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида зазначив, що обидва підрозділи мають резерви для зростання і перспективи. А ректор Станіслав Ніколаєнко наголосив: кафедри повинні до 1 липня проінформувати про вжиті заходи директорат, а дирекція – ректорат.

     На засіданні заслухали ще один звіт – про виконану роботу Українського навчально-науково-інноваційного центру новітньої сільськогосподарської техніки і технологій у 2015 році і дворічний план. Їх представив директор центру Ростислав Горобець. Діяльність підрозділу і його перспективи викликали активне обговорення і чимало запитань від членів ректорату. Станіслав Ніколаєнко підкреслив важливість і необхідність функціонування центру, адже без практичного випробування не можемо професійно готувати інженерів.

     Дмитро Войтюк зауважив: центр не повністю реалізує покладені на нього завдання. А проректор Валерій Іщенко продовжив цю думку та додав, що основна мета підрозділу – посилити практичну складову підготовки фахівців, і про це не слід забувати.
     Свої пропозиції висловили також проректор Сергій Кваша, декани Зіновій Ружило, Ярослав Михайлович, Микола Доля, начальник відділу інноваційної діяльності та трансферу технологій Василь Туринський. Вони стосувалися необхідності виконання центром покладеної на нього місії - практична підготовка  студентів, випробування техніки і технологій, допомога навчально-дослідним господарствам з осблуговування техніки.

     Наступне питання стосувалося вимог до присвоєння вчених звань. Тож проект відповідного порядку прокоментувала вчений секретар Оксана Барановська. Свої пропозиції та зауваження до цього документу висловили декани Лариса Баль-Прилипко, Василь Шинкарук та директор Петро Лакида, які стосувалися зменшення кількості необхідних публікацій у вітчизняних наукових виданнях, наявності трьох захищений кандидатів наук під керівництвом претендента тощо.

     Оксана Барановська також зупинилася на основних заходах, запланованих на наступний місяць. Отож, 20 квітня відбудеться засідання вченої ради, а напередодні – розширений ректорат. 18-22 квітня в університеті проводитиметься традиційний фестиваль художньої творчості «Голосіївська весна». За словами доповідачки, також у квітні стартують випуски студентів заочної форми навчання. Пройдуть й інші статутні заходи.

     Ректорат розглянув і блок питань міжнародної діяльності. Спершу декан гуманітарно-педагогічного факультету Василь Шинкарук доповів про старт мовних курсів в університеті з метою отримання сертифікату про рівень володіння англійською. Доповідач звернувся з проханням до колег проінформувати викладачів про таку можливість з тим, аби сформувати цільову аудиторію. Потому директор ННЦ міжнародної діяльності Оксана Рябченко презентувала англомовні магістерські програми, які планується запровадити. А проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук поінформував про участь студентів у програмі культурно-освітнього обміну «Work and Travel». У зв'язку з напруженою ситуацією в Європі та світі, загрозою терактів ректорат прийняв рішення не погоджувати участь студентів університету в цій програмі, зокрема не надавати індивідуального графіку складання сесії. Крім цього, проректор ознайомив присутніх з наказом про заходи енергозбереження, економію, раціональне використання бюджетних коштів.

     Підсумовуючи сьогоднішнє засідання, ректор Станіслав Ніколаєнко наголосив, що декани і директори повинні виконувати всі накази. У полі зору має бути робота з випускниками університету.

Ольга Наконечна
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook