Ректорат заслухав звіти НДПІ стандартизації і технології екобезпечної та органічної продукції, редакційно-видавничого відділу і приймальної комісії

22 грудня 2015 року

     22 грудня під головуванням ректора Станіслава Ніколаєнка відбулося розширене засідання ректорату. Першим питанням порядку денного були заходи щодо виконання вимог Законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про відходи». Коротко про це й проінформував начальник господарського відділу Володимир Дудченко. За його словами, основу запланованих заходів склали зауваження, зроблені екологічною інспекцією, в частині охорони атмосферного повітря, поводження з відходами, зелених насаджень. Доповідач закликав деканів факультетів і директорів ННІ долучитися до озеленення закріплених за ними територій. Перший проректор Ігор Ібатуллін наголосив на важливості і необхідності виконання перелічених заходів. Активніше до цієї роботи мають долучатися студенти-екологи: розробити та реалізувати разом з господарськими службами університету та комунальними підрозділами столиці проект щодо роздільного збору відходів, утилізації відпрацьованих люмінесцентних ламп та батарейок.

     Наступне питання стосувалося роботи редакційно-видавничого відділу. Звіт про його реорганізацію, що тривала протягом поточного року, та результати діяльності представив начальник Андрій Колесніков. За цей час оновлено матеріально-технічну базу, впроваджено новітні технології друку. Тож власними силами можемо випускати будь-який поліграфічний продукт, зазначив доповідач. Із півтори тисячі замовлень, виконаних впродовж року, тисяча – для університету. За рахунок використання сучасного обладнання підвищено показники якості продукції. Видавничий відділ перейшов на технологію друку за потребою. А це значить, що студент, який звернувся, наприклад, за методичкою, за 15 хвилин зможе отримати видрукуваний її екземпляр. Накопичення літератури на складі зведено до нуля. Серед проблем, озвучених доповідачем, основна – нестача виробничих площ, яка ще й унеможливлює збільшення об’ємів робіт. Потребує перегляду і процедура оформлення документів. Є проблеми із своєчасним забезпеченням витратних матеріалів.

     Активну участь в обговоренні взяли проректори Ігор Ібатуллін, Сергій Кваша, радник ректора Дмитро Войтюк. На запитання про оперативність друку дипломів і додатків до них, Андрій Колесніков запевнив, що проблем із цим немає. Свої висновки про роботу підрозділу та пропозиції до її поліпшення висловив проректор Вадим Ткачук. За його словами, попри недоліки, перспективи роботи видавничий відділ має.

     Ректор Станіслав Ніколаєнко, підсумовуючи, зазначив, що з урахуванням фінансових показників робота видавничого відділу є незадовільною, а тому потребує серйозного поліпшення. Слід вирішити питання з реалізацією навчально-методичної літератури. А питання розташування відділу потребує додаткового вивчення.

     Потому ректорат розглянув звіт про роботу ще одного підрозділу університету – Науково-дослідного та проектного інституту стандартизації і технології екобезпечної та органічної продукції. Його представив директор Ігор Мазуренко.

     Співдоповідач Володимир Отченашко повідомив про результати перевірки діяльності інституту комісією університету, до складу якої він входив. Серед основних зауважень, сформульованих комісією, – необхідність приведення у належний стан будівлі інституту, упорядкування його приміщень, прилеглої території, несвоєчасне списання майна. Негайно слід оформити акти на землю інституту, збільшити його фінансування шляхом залучення регіональних програм розвитку, активніше брати участь у спільному проведенні досліджень з університетом.

     Ігор Ібатуллін наголосив: тематик науково-дослідних робіт, що має інститут, недостатньо. Відтак необхідно максимально збільшувати кількість наукових проектів. Декан факультету харчових технологій, якості та безпеки продукції АПК Лариса Баль-Прилипко запропонувала укласти трьохсторонні договори між факультетом, інститутом і виробниками з метою розширення і налагодження співпраці.

     Ректор Станіслав Ніколаєнко зауважив, що інститут повинен у найкоротші терміни вирішити господарські питання. Але головне – визначити своє місце у системі контролю за якістю продуктів харчування України, значно поглибити співпрацю з підрозділами університету і вибудувати стратегією свого розвитку.

     Про ефективність досліджень, виробництво і реалізацію сільськогосподарської продукції, вирощеної на дослідних ділянках Агрономічної дослідної станції, доповів директор НДІ рослинництва, ґрунтознавства, біотехнологій та сталого природокористування Сергій Булигін.

     У ході обговорення декан агробіологічного факультету Віктор Забалуєв зауважив, що дослідне поле – це своєрідна лабораторія під відкритим небом, функціонування якої необхідне не тільки для підготовки агрономів. Головне тут – не отримання продукції, а проведення наукових досліджень. Ректорат підтримав пропозицію першого проректора Ігоря Ібатулліна про переведення дослідного поля на повну госпрозрахункову діяльність, що відкриє можливість до оновлення матеріально-технічної бази і поліпшити якість досліджень.

     На ректораті заслухали також звіт про роботу приймальної комісії за поточний рік. Про основні результати, цьогорічну вступну кампанію у кількісних і якісних показниках проінформував відповідальний секретар приймальної комісії Віктор Шевчук. Він озвучив і пропозиції щодо поліпшення її роботи. Зокрема, є потреба в ремонті та умеблюванні приміщень, оновленні комп’ютерної техніки тощо.

     Станіслав Ніколаєнко оцінив проведення профорієнтаційної роботи незадовільно і висловив занепокоєння з цього приводу. Лише кілька факультетів працюють у цьому напрямку, решта – імітує, зазначив він. Серйозну увагу декани та директори мають звернути на можливості підготовчого відділення та залучати на нього слухачів.

     На засіданні ректорату скоригували терміни прийому до аспірантури і докторантури на 2016 рік. Прийом документів триватиме з 26 вересня до 26 жовтня, екзамени – з 28 жовтня до 23 листопада, а зарахування відбуватиметься з 1 грудня. Також перший проректор Ігор Ібатуллін повідомив про результати конкурсного відбору проектів науково-дослідних робіт, які будуть виконуватися в 2016 році. 25 проектів, підготовлених нашими вченими, його пройшли. На якому рівні дослідження будуть фінансуватися – можна буде сказати після ухвалення держбюджету на наступний рік, – зазначив перший проректор.

     Учений секретар Оксана Барановська проінформувала про план заходів на січень наступного року. Починаючи з 11 січня, пройде цикл методичних семінарів з підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників, а директори та декани відбудуть на стажування в інші виші. 22 січня на гуманітарно-педагогічному факультеті відбудеться круглий стіл до Дня Соборності, а вже 29 – семінар з підвищення педагогічної компетентності. Також вчений секретар нагадала про необхідність формування звітів про діяльність структурних підрозділів у 2015 році до 15 січня та складання узгоджених з програмою розвитку університету «Голосіївська ініціатива – 2020» планів роботи на наступний рік.

     Начальник відділу кадрів Микола Михайліченко озвучив результати конкурсного відбору на посади завідувачів кафедр факультетів захисту рослин, біотехнологій та екології і економічного. Остаточне голосування відбудеться завтра на засіданні вченої ради університету.

     На завершення ректор Станіслав Ніколаєнко зазначив, що наступного тижня відбудеться нарада, на якій розглядатиметься виконання доручень за весь 2015 рік. Також Станіслав Миколайович нагадав, що кожен факультет чи ННІ повинен створити музей та розробити проспекти з їх історією. На контролі деканів і директорів – оплата за проживання у гуртожитках та навчання.

Ольга Наконечна,
Денис Рудень

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook