Факультету ветеринарної медицини – 95!

30 вересня 2015 року

 30 вересня розпочала роботу міжнародна науково-практична конференція «Інновації у ветеринарну освіту і науку ХХІ століття», присвячена 95-річчю факультету ветеринарної медицини.

 
Сьогодні нам 95 років, такими словами відкрив пленарне засідання декан факультету ветеринарної медицини Микола Цвіліховський. Для людини це дуже поважний вік, але й для факультету – то значний проміжок часу. Його історію творили багато знаних в Україні та світі науковців, і бачив він різні часи – і мирні, і воєнне лихоліття, і повоєнні труднощі. Але сьогодні в усіх без винятку куточках нашої держави працюють його випускники!
 
 
 
Від імені ректорату всю ветеринарну громаду з 95-річним ювілеєм найпотужнішого ветеринарного факультету в державі привітав ректор Станіслав Ніколаєнко. Все розпочиналося з однієї кафедри, а зараз їх 14, тут працюють 32 доктори наук, професори, 6 академіків, діють славетні наукові школи, відзначив очільник вишу. З цих стін вийшли випускники, які тримали на своїх плечах всю систему ветеринарної медицини країни. І зараз наше завдання зберегти це надбання. Щоб чергове реформування не закінчилося для нас трагічно. Адже як свідчить досвід тієї ж Грузії, де через необдумане об’єднання навчальних закладів систему аграрної освіти практично знищено, треба берегти що маємо. Ми повинні розуміти, що значення ветеринарної освіти і науки для України величезне, і країна їх потребує.
 
 
 
Станіслав Ніколаєнко закликав колектив факультету до діалогу та обіцяв всебічну підтримку від керівництва. Наступний рік ми присвячуємо зміцненню матеріально-технічної бази. Бо якість навчання – це насамперед практична підготовка. Поки ж це вузьке місце в нашій роботі, зазначив ректор. Для вирішення цієї проблеми при всіх факультетах університету створено ради роботодавців: студенти мають проходити підготовку на провідних підприємствах галузі. І, звісно ж, будемо просувати наш виш і зміцнювати його авторитет на міжнародній арені. Але без ветеринарного факультету університет неможливий!
 
 
 
Микола Цвіліховський коротко нагадав історію створення факультету, спинився на його структурі, кадровому забезпеченні кафедр. Та відмітив, що тут сьогодні навчається 1200 студентів, 40 відсотків з яких – в магістратурі. Зросло число молодих людей, які проходять підготовку в англомовних групах, зараз таких 10 відсотків. Всі магістерські програми виробничого спрямування апробовані, а дослідницького – відзначаються новизною. Багато студентів і викладачів проходять стажування за кордоном. А стратегічною метою факультету декан вважає досягнення повної відповідності всім міжнародним стандартам та вимогам Європейської асоціації закладів ветеринарної освіти, до якої факультет входить з 1992 року.
 
 
Вчені факультету представили ряд цікавих наукових доповідей. А професор Анатолій Мазуркевич процитував слова журналістів телеканалу «Інтер», які цікавилися дослідами наших вчених, пов’язаними з лікуванням тяжких хвороб за допомогою стовбурових клітин: тут в умовах минулого століття українські науковці творять науку майбутнього. І, на диво, досягають успіху! Це той інтелектуальний потенціал, втратити який ми не маємо права.
 
 
 
Ірина Білоус
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook