Знайомство з особливостями ветеринарного сервісу високопродуктивних корів на молочному комплексі ВАТ «Терезине»

5 жовтня 2015 року

     Нещодавно під керівництвом д.вет.н., професора Любецького В.Й. та к.вет.н., доцента Жука Ю.В. було проведено виїзні практичні заняття із студентами ОКР «Магістр», які навчаються за магістерською програмою «Ветеринарне забезпечення скотарства, вівчарства та козівництва», на молочному комплексі ВАТ «Терезине» Білоцерківського району Київської області, де утримуються високопродуктивні корови. Метою занять було ознайомлення студентів із сучасними технологічними аспектами введення галузі скотарства та ветеринарним забезпеченням щодо його благополуччя.

     На початку зустрічі старший менеджер господарства Оксана Василівна коротко розповіла про господарство і технології, які у ньому використовуються. Після цього розпочався екскурс по нових сучасних тваринницьких приміщеннях, де утримуються тварини різних фізіологічних груп.

     Зокрема, ознайомились з технологією підготовки та проведенням одномоментного запуску тварин з використанням препаратів для консервації молочної залози фірми "Баєр". Акцентувалась увага на поділі тварин на дві технологічні групи: ранній та пізній сухостій, а також особливостях їх утримання та годівлі. Особливу увагу було зосереджено на ветеринарних заходах, які проводять у сухостійний період (вакцинації, розчистка ратиць, профілактичні обробки).

     Далі студентів ознайомили з роботою родильного відділення господарства. Зокрема, магістри побачили принципи організації роботи родильного відділення, які маніпуляції проводять з новотільними тваринами та новонародженими телятами, як проводиться відбір молозива і визначення його якості та подальшу консервацію.

    

Також студенти ознайомились з особливостями утримання та годівлі молодняку, ветеринарними заходами, які з ними проводяться.

     Особливу зацікавленість студентів викликало проведення ранньої діагностики вагітності у корів з використанням портативного УЗД-апарату.

      Також студентів познайомили з технологічною картою проведення ветеринарних заходів в господарстві.
     Лікар-гінеколог розповів про стан відтворної здатності корів у господарстві та основні проблеми, які нині існують. Саме питання відтворення викликало жваву дискусію у магістрів.
     На завершення, студенти подякували спеціалістам ферми за надану можливість побачити та ознайомитись із сучасним підходами до ветеринарного сервісу на сучасних молочних комплексах.

Жук Ю.В.,
доцент кафедри акушерства, гінекології та
біотехнології відтворення тварин, к.вет.н.

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook