Екскурсія студентів Заліщицького аграрного коледжу імені Є. Храпливого на «Бучачагрохлібпром»

26 вересня 2015 року

     Нещодавно першокурсники агрономічного відділення відокремленого підрозділу університету «Заліщицький аграрний коледж імені Є. Храпливого» відвідали одне з найкращих господарств Тернопільщини – «Бучачагрохлібпром», керівником якого є заслужений працівник сільського господарства України, Петро Гадз

     Студенти побували у яблуневому диво-саду, якому лише другий рік, а він уже плодоносить. З розповіді агронома Тараса Мельника довідалися, що на площі 550 га застосовано найновіші європейські технології: 90% його насаджень – це власноруч вирощений матеріал. 
     Тут добре облаштовано систему крапельного поливу, про важливість якого годі й говорити. Сад доглянутий, адже й обрізку вчасно проводять, і всі агротехнічні заходи. Під час екскурсії студентів ознайомили також із одним з інструментів сучасного садівника – автономною метеостанцією. Дані, отримані за її допомогою, уможливлюють більш точну оцінку впливу погодніх факторів на врожайність, дозволяють планувати й управляти агротехнічними заходами в саду, дають змогу цілодобово аналізувати кліматичну ситуацію на ділянці насаджень. До того ж метеостанція надає своєчасну інформацію про початок, тривалість, інтенсивності атак шкідників і певних хвороб рослин. Її використання дозволяє точно визначити терміни лікування та використання необхідних препаратів, істотно заощаджує витрати засобів для захисту рослин, і витрати праці.

 

    Майбутні агрономи побували і в плодовому розсаднику, де росте понад 500 тис. саджанців зимового щеплення, на насіннєвому заводі, який спеціалізується на очищенні, калібруванні, протруюванні і фасуванні насіння різноманітних сільськогосподарських культур. Сьогодні – це дві потужні зерноочисні лінії: перша – потужністю 150 тонн на добу, друга – 250 тонн на добу.

 

     На базі «Бучачагрохлібпрому» знаходяться дві насіннєві лабораторії, які контролюють якість насіння. Тут вирощують оригінальне, сертифіковане насіння для різних зон України: 30 сортів озимої пшениці та 5 сортів озимого ячменю. 
     Сподіваємося, що такі відвідини переростуть у тісну співпрацю. Наразі домовлено про проходження в грудні нашими студентами практики з плодівництва в цьому господарстві.

Світлана Руснак,
викладач коледжу

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook