Учасники наукового гуртка «Міжнародна економіка» кафедри глобальної економіки відвідали найбільшу молочну ферму у Європі
25 квітня 2024р. учасники разом з керівниками наукових гуртків «Європейські студії» та «Міжнародна економіка» к.е.н., доцентом Тімченко Ольгою Леонідівною і к.е.н., доцентом Кірейцевою Оленою Василівною відвідали «Українську молочну компанію», яка була створена у 2006 році в селі Великий Крупіль Київської області. Господарство займається рослинництвом і тваринництвом. Обробляє 11 тис. га землі. Грубі корми вирощують на 3 тис. га, з яких 2,1 тис. га зайнято кукурудзою на силос. За час своєї роботи компанія збудувала найбільшу в Україні та Європі молочну ферму з у триманням на одному виробничому майданчику 4000 дійних корів. Студентів та викладачів Національного університету біоресурсів і природокористування України зустрів генеральний директор ТОВ «Українська молочна компанія» Юрій Валерійович Кунак.
Середньодобовий надій на корову — 35 кг молока з умістом жиру 4,3%, білка — 3,6−3,7%. Бактеріальне забруднення — 10 тис./см3, КСК — 140−150 тис./см3. Щодня виробляють близько 130 т молока екстраґатунку. Коли були проблеми зі збутом на початку війни, виробництво впало до 80 т молока на добу. Надій відновлювали сім місяців. 2022 рік закрили з молочною продуктивністю на корову, що на 300л менше порівняно з 2021-м. Наразі показники продуктивності вищі довоєнних.
Для дійних корів використовують один раціон. Він включає злаковий, кукурудзяний і люцерновий силос, соєвий і соняшниковий шріт, концентровані корми (кукурудза, жито). Війна змусила зробити те, на що не наважувались у мирний час: відмовились від преміксів і при цьому не втратили у продуктивності тварин. Корів використовують 2,8 лактації. Вибраковують, якщо добова продуктивність менше 30 кг. У середньому вибуває 30−40 голів на місяць.
У травні 2023-го відкрили відгодівельник, розрахований на 1000 голів: 400 голів утримують у приміщеннях і 600 на відкритих майданчиках. Планують м’ясопереробку. Учасники студентських наукових гуртків та викладачі кафедри глобальної економіки НУБіП України вдячні директору ТОВ «Українська молочна компанія» Юрію Валерійовичу Кунаку за можливість відвідати найбільшу молочну ферму у Європі. к.е.н., доцент кафедри глобальної економіки, керівник гуртка Олена КІРЕЙЦЕВА







Середньодобовий надій на корову — 35 кг молока з умістом жиру 4,3%, білка — 3,6−3,7%. Бактеріальне забруднення — 10 тис./см3, КСК — 140−150 тис./см3. Щодня виробляють близько 130 т молока екстраґатунку. Коли були проблеми зі збутом на початку війни, виробництво впало до 80 т молока на добу. Надій відновлювали сім місяців. 2022 рік закрили з молочною продуктивністю на корову, що на 300л менше порівняно з 2021-м. Наразі показники продуктивності вищі довоєнних.
Для дійних корів використовують один раціон. Він включає злаковий, кукурудзяний і люцерновий силос, соєвий і соняшниковий шріт, концентровані корми (кукурудза, жито). Війна змусила зробити те, на що не наважувались у мирний час: відмовились від преміксів і при цьому не втратили у продуктивності тварин. Корів використовують 2,8 лактації. Вибраковують, якщо добова продуктивність менше 30 кг. У середньому вибуває 30−40 голів на місяць.
У травні 2023-го відкрили відгодівельник, розрахований на 1000 голів: 400 голів утримують у приміщеннях і 600 на відкритих майданчиках. Планують м’ясопереробку. Учасники студентських наукових гуртків та викладачі кафедри глобальної економіки НУБіП України вдячні директору ТОВ «Українська молочна компанія» Юрію Валерійовичу Кунаку за можливість відвідати найбільшу молочну ферму у Європі. к.е.н., доцент кафедри глобальної економіки, керівник гуртка Олена КІРЕЙЦЕВА