Урожай 2015: звітують хлібороби «Великоснітинського»

7 серпня 2015 року

     У навчально-дослідному господарстві «Великоснітинське» імені О. Музиченка пройшло свято врожаю, присвячене закінченню збирання тут ранніх зернових. В Україні його ще називають обжинками – коли величають хліб і вітають тих, хто його вирощує.

     Привітати хліборобів з цією подією з університету прибула ціла делегація - перший проректор Ігор Ібатуллін, проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша, начальник відділу інноваційної діяльності та трансферу технологій Василь Туринський, декан факультету конструювання та дизайну Зиновій Ружило та інші. Для кожного з них НДГ «Великоснітинське» дороге серцю ще з молодих років: хтось розпочинав тут свій науковий шлях ще аспірантом, хтось – ще будучи першокурсниками. Тож слова вітань звучали від душі, а нагороди університету винуватцям свята вручалися зі щирими посмішками.

     Подяками НУБіП відзначені кращі хлібороби «Великоснітинського» – комбайнери Олександр Перунов (який разом зі своїм помічником Ігорем Агаєвим намолотив більше 1468 тонн зерна), Анатолій Діхтяр (у парі з Іллею Діхтярем зібрали більше 1020 тонн), а також Сергій Запольський, Павло Стецький, який своєю вантажівкою перевіз на тік 1254 тонни зерна. Найбільше ж зернових – понад 1526 тонн - цього року намолотив Микола Лоско

     

     
     

     Ігорю Ібатулліну особливо приємно було вручати цю відзнаку заслуженому працівникові НУБіП Володимиру Горбатенку, якому свого часу пропонував очолити Агростанцію, але той відмовився. Бо найкраще село для нього – це Велика Снітинка. От саме на праці таких патріотів і піднімається нині НДГ «Великоснітинське» – краще з господарств університету. Вивести його в число кращих в області, а то й державі, забезпечити добробут сільської громади, аби тутешні хлібороби не шукали іншої роботи і кращих заробітків деінде – ось завдання, яке ставить сьогодні ректор університету Станіслав Ніколаєнко.

     А те, що господарство має резерви, свідчать показники, які за останній рік суттєво поліпшилися. За результатами цьогорічних жнив валовий збір зерна склав 4364 тонни, що більш ніж на чверть перевищує минулорічні показники, значно зросла урожайність. Так, середня урожайність зернових загалом – 49,4 ц/га. Озимої пшениці з площі 552 га зібрано 2912 тонн - це майже удвічі більше порівняно з минулим роком. Середня урожайність цієї культури в цьому році 52,8 ц/га, а кращих сортів супереліти – 52,3-75 ц/га. 161 га було зайнято пивоварним ячменем Себастьян. Урожайність його 52,6 ц/га. Це більше, ніж середній показник по Фастівському району.

 

     Зі святом хліборобів вітав також голова Фастівської райдержадміністрації Євгеній Літовченко. Очільник району вручив грамоти РДА директору «Великоснітинського» Миколі Журавлю і його заступнику Валентину Завадському, головному бухгалтеру Валентині Мартинюк, головному економісту Олені Шкуратівській.

     Грамотами НДГ «Великоснітинське» імені О. Музиченка керівництво господарства відзначило водіїв Ігоря Кошару, Юрія Діхтяря, Вадима Ланового, комбайнера Миколу Гоницького, помічника комбайнера Олександра Муштука, трактористів-машиністів Петра Шевчука, Олександра Горбатюка, Миколу Дідика, Петра Коновала, робітників Андрія Талаха, Івана Поліховського, Любов Стецьку, Марію Агаєву, Ольгу Коваленко, машиніста насіннєочистних машин Петра Лобаса, завідувача зернового складу Варвару Відьмук, бухгалтера Ірину Дзядевич, техніка з обліку Олену Швець, вагарів Ольгу Михнюк, Аллу Ткач, електромонтера Богдана Майстренка, кухаря Ірину Рибак, головного інженера Олега Марчука, головного агронома Федора Вороб’я. А коли прозвучало ім’я Івана Пипка, який віддав господарству все життя, в залі здійнялася ледь не овація.

     Серед тих, кого відзначило керівництво господарства, і наші колеги – Ігор Ібатуллін, Василь Туринський, Ірина Артемчук, Володимир Євтушенко, які завжди були поруч з хліборобами «Великоснітинського» – від оранки і до жнив. От і зараз вони допомагають визначати структуру посівів на осінь.
     Так що відсвяткували обжинки – і знову до роботи. Щоб наступні видалися ще багатшими.

 

Валентин Обрамбальський


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook