Відкрита лекція - контроль якості викладацької роботи
Важливою формою підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та контролем якості їх викладацької роботи є відкриті заняття. Згідно з графіком проведення відкритих занять на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК в осінньому семестрі, 8 жовтня 2024 року була проведена відкрита лекція з дисципліни «Технологічне обладнання галузі». Цього разу, в дистанційному форматі із застосуванням платформи Zoom, для студентів 4 року навчання ОС «Бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології» лекцію провів доцент кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК к.т.н. Віктор Сарана. Поданий матеріал на тему «Обладнання для гідротермічної обробки зерна та обшпарювання туш тварин» був структурований за планом, викладений логічно та послідовно.
У ході лекції було висвітлено технологічні особливості, способи і методи проведення гідротермічної обробки зерна та обшпарювання туш тварин. Наголошено про важливість проведення даних технологічних операцій на етапах підготовки сировини до переробки та їх місце в технологіях. Також студенти ознайомилися з класифікацією, будовою, принципом роботи обладнання для гідротермічної обробки зерна пшениці, круп’яних і олійних культур та обладнання для обшпарювання туш свиней, тушок водоплавної і сухопутної птиці. Була представлена методика інженерних розрахунків по визначенню основних параметрів обладнання та необхідних тепловитрат для забезпечення проведення відповідних технологічних операцій. Студенти мали змогу більш детально ознайомитися з особливостями будови та роботи обладнання по представленим відеоматеріалам, що містилися в структурі презентації даної лекції.
В ході лекції студенти активно долучалися до обговорення розглянутих питань, що свідчило про зв'язок з аудиторією.
По завершенню лекції відбулося обговорення в якому взяли участь студенти та викладачі кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК.
Завідувач кафедри Володимир Василів відзначив виважену розповідь викладача з послідовним викладенням матеріалу та відзначив, що Віктор Сарана відповідально підійшов до прочитання лекції з навчально-методичної та наукової сторони, що неабияк зацікавило студентів.
Доцент Максим Гудзенко зазначив, що лектором були наведені влучні приклади, підкріплені демонстрацією веб-ресурсів та окреслені напрями для подальшого поглибленого вивчення і дослідження вищезгаданого обладнання. Доцент Зінаїда Бурова висловила слова вдячності за пізнавальну лекцію, виважену, зрозумілу та корисну з практичної точки зору.
Загалом, позитивно оцінивши проведену відкриту лекцію, науково-педагогічні працівники кафедр відзначили високий науково-методичний рівень проведеного заняття, професіоналізм та педагогічну майстерність лектора. Представлений при цьому матеріал був чітко систематизований і доведений студентам з логічною послідовністю. Результати проведеної лекцій були відображені науково-педагогічними працівниками і студентами в анкетах оцінювання та обговорені на засіданні кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК.
Максим Гудзенко
доцент кафедри процесів і обладнання
переробки продукції АПК