Роль студентських наукових гуртків в освітньому процесі Ірпінського фахового коледжу НУБіП України
Студентські наукові гуртки – це простір для розвитку дослідницької допитливості, який значно збагачує освітній процес. На цикловій комісії маркетингу, торгівлі та харчових технологій Ірпінського фахового коледжу НУБіП України організовано роботу таких чотирьох гуртків: «Маркетолог», «Харчове мистецтво», «Споживач», «Хімія для допитливих».
Участь у роботі гуртків надає студентам унікальну можливість для поглибленого вивчення дисциплін та практичного застосування отриманих знань.
У чому ж секрет популярності цих гуртків? Вони відкривають можливості для:
1. Розвитку критичного мислення. Гуртківці мають змогу зануритися в наукові дослідження, проводити експерименти й формувати власні висновки. Це сприяє формуванню аналітичного підходу до вирішення складних завдань, що є корисним як в академічній, так і професійній діяльності.
2. Покращення командної роботи. Студенти вчаться співпрацювати, ділитися ідеями та знаходити спільні рішення. Участь у таких гуртках покращує навички комунікації та роботи в колективі, що є важливими для успішної кар'єри.
3. Практичного застосування знань. Гурткова робота дає можливість зануритися в реальні практичні завдання, допомагаючи глибше зрозуміти дисципліни та застосовувати знання на практиці.
Цього тижня під керівництвом завідувачки навчальної лабораторії «Дослідження якості товарів» Олени Осьминої відбулося засідання гуртка "Споживач" на тему: «Ознайомлення зі стандартами на методи визначення органолептичних і фізико-хімічних показників якості кондитерських виробів». Студенти ознайомилися з вимогами до якості шоколаду згідно з нормативними документами та провели аналіз маркування зразків. У результаті було підтверджено якість продукції та виключено інформаційну фальсифікацію. Завдяки органолептичній оцінці якості шоколаду було визначено хрусткий звук при зломі, смак, аромат, зовнішній вигляд та структуру. Крім того, був проведений експеримент з підпалюванням шоколаду, який вказав на наявність домішок рослинних жирів через ознаки горіння.
Завідувачка навчальної лабораторії «Біохімії, мікробіології та фізіології харчування» Наталія Дубас темою засідання гуртка «Хімія для допитливих» обрала «Цікавий світ хімії». Гуртківці представили власні проєкти, що охоплювали застосування хімії в повсякденному житті, взаємодію речовин та їх вплив на довкілля й здоров’я людини. Студенти під час практичної частини провели цікаві хімічні експерименти та в прямому сенсі «оживили» хімічні реакції:
- «Вулкан на столі»: реакція між содою та оцтом, що імітує виверження вулкана;
- «Кольоровий букет»: хімічна реакція, що змінює колір паперових квітів;
- «Змії фараона»: горіння, під час якого утворюються довгі чорні ниткоподібні структури;
- «Чипси»: демонстрація енергетичної цінності чипсів через виділення великої кількості тепла під час горіння.
Участь у таких дослідах не тільки викликала зацікавленість, але й допомогла студентам глибше зрозуміти хімічні процеси.
Таким чином, студентські наукові гуртки є важливим елементом освітнього процесу, що сприяє поглибленню знань, розвитку дослідницьких і командних навичок. Крім того, наукові гуртки забезпечують можливість практичного застосування теоретичних знань, що допомагає студентам краще зрозуміти реальні виклики в їхній професійній сфері та підготуватися до кар'єри, збагачуючи їх досвідом самостійних досліджень і пошуку рішень.
Наталія Дубас,
голова циклової комісії маркетингу,
торгівлі та харчових технологій