НА КАФЕДРІ ТЕХНОЛОГІЙ ВИРОБНИЦТВА МОЛОКА ТА М’ЯСА СТАРТУВАВ НОВИЙ НАВЧАЛЬНИЙ РІК

29 серпня 2024 року
НУБіП України
На кафедрі технологій виробництва молока та м’яса активно розпочали новий 2024–2025 навчальний рік.
Відбулося перше практичне заняття з дисципліни «Виробництво екологічно безпечної продукції скотарства» для студентів ОС «Магістр» другого року навчання. Його проводили завідувач кафедри, професор Анатолій Угнівенко, докторантка Ольга Крук та аспірант Олександр Наталич. Студенти мали змогу побачити і самостійно оцінити якісні ознаки яловичини відповідно до світових стандартів та провести її дегустацію.
На початку заняття професор Анатолій Угнівенко ознайомив студентів з різними методиками оцінювання яловичини, які використовують в Україні та закордоном. Потім Ольга Крук, яка на практиці використовує ці методики для своїх досліджень, разом із студентами визначили площу «м’язового вічка», товщину підшкірного жиру, колір м’язової та жирової тканин, мармуровість відповідно до шкал за якими їх розподіляють та кислотність за допомогою рН-метра.
 
 
 
Аспірант Олександр Наталич продемонстрував, як за допомогою ультразвукового приладу можна визначати товщину підшкірної жирової тканини за життя на великій рогатій худобі використовуючи один із зразків.
Після цього, під керівництвом Ольги Крук, із зразків яловичини були приготовані стейки відповідно до австралійського стандарту (MSA) та проведена їх дегустація магістрами. Кожен студент мав змогу оцінити та вибрати той стейк, який сподобався найбільше. У цілому заняття вийшло цікавим та пізнавальним, студенти були в захваті від нього та навичок, які отримали в ході його проведення.
 
Для студентів ОС «Бакалавр» третього року навчання розпочалися лабораторні заняття з фахової дисципліни «Технологія продуктів забою». ЇЇ викладає доцент кафедри Тетяна Антонюк.
На першому занятті вона ознайомила студентів із порядком реалізації тварин для забою на м’ясопереробні підприємства. Розповіла, як триває підготовка тварин до реалізації, які саме нормативно-правові документи потрібні для цього, як здійснюється транспортування тварин на забійні підприємства та що впливає на ціну реалізації після доставки тварин.
28 серпня 2024 року, відповідно до плану проведення лекцій на факультеті тваринництва та водних біоресурсів, відбулася відкрита лекція доцента Тетяни Антонюк з дисципліни «Технологія продуктів забою» для студентів ОС «Бакалавр» 3 курсу спеціальності 204 – «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва».
Дисципліною розглядають чинники, що впливають на формування м’ясної продуктивності тварин, порядок реалізації тварин і птиці для забою на м’ясопереробні підприємства, їхню переробку та одержаних продуктів забою, методи консервування, зберігання та оцінювання їхньої якості для формування у майбутніх фахівців глибоких знань з питань технологічних процесів реалізації та ефективної переробки тварин.
Тема лекційного заняття мала назву «Склад, харчова та енергетична цінність м’яса». Тетяна Антонюк розкрила питання морфологічного складу туш сільськогосподарських тварин, навела характеристики м’язової, жирової, сполучної та кісткової тканин, їх хімічний склад та енергетичну цінність.
Впродовж лекції, яка була проведена на високому науково- і навчально-методичному рівні, студенти обговорили різні питання, висловлювали свої думки, що свідчить про їх зацікавленість представленим матеріалом. На лекції були присутні і науково-педагогічні працівники факультету: заступник декана з навчальної роботи Микола Войналович, від кафедри технологій виробництва молока та м’яса доцент Дмитро Носевич та старший викладач Михайло Матвєєв, від кафедри генетики, розведення та біотехнології тварин доценти Микола Себа, Наталія Свириденко та асистент Марина Хоменко.
Для студентів ОС «Бакалавр» четвертого року навчання розпочалися заняття з дисципліни «Технологія виробництва молока та яловичини», яку викладає доцент Дмитро Носевич.
На першому занятті він розповів студентам про правила проведення ідентифікації та реєстрації великої рогатої худоби. Ознайомив із різними методами, які можливо використовувати під час ідентифікації тварин у господарствах.
 

Михайло МАТВЄЄВ 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook