Розпочато збір врожаю тютюну
Збирання - це важливий етап: від того, чи вчасно розпочато збирання листа, як швидко і вміло воно проведене, залежить збереження та якість сировини. Якщо збирати врожай оперативно і дотримуватися всіх правил, тютюн збереже цінні якості і добре ферментується.
На колекційно-демонстраційному полі ВСП «Мукачівський фаховий коледж НУБіП України» студенти четвертого курсу агрономічного відділення, під час проходження навчальної практики з дисципліни «Рослинництво», визначали готовність тютюну до збирання та опановували методику правильного обламування тютюнового листа.
Залежно від особливостей сорту, клімату і ґрунту ознаки дозрівання можуть проявлятися трохи по-різному, тому їх розглядаємо тільки в сукупності. Ми знаємо, що листя ніколи не зріє одночасно - нижні яруси готові до збирання раніше, ніж верхні, при цьому стандартне число ломок листя коливається від 4 до 8. Зазвичай перший ярус дозріває в той час, коли на кущі з'являються перші бруньки квітів (приблизно 40-45 днів після посадки тютюну).
Техніка визначення зрілості листа.
Найпростіший спосіб визначити, чи дозрів лист - спробувати відламати його. Якщо він ламається з характерним неголосним тріском, це говорить про зрілість листа, а якщо лише гнеться - значить, ще незрілий. Ще одна ознака: тютюнове листя на ніч піднімається, але дозріле занадто важке для цього, тому воно залишається лежати.
Як виглядає стиглий лист:
• Лист покривається липким смолистим нальотом.
• Структура листа стає більш щільною, але крихкою.
• Колір листа змінюється на блідо-зелений з жовтуватим відтінком.
• На поверхні листа можуть з'являтися білуваті або блідо-жовті плями.
• Поверхня листа стає горбистою, покривається хвилями, а краї загинаються донизу.
• Поздовжня жилка світлішає, часом стає білою.
Особливості збору врожаю.
Щоб якість тютюну була на висоті, студенти розпочали обламування його в певний час доби - рано вранці. У листі в цей час міститься мінімальна кількість вологи, а концентрація крохмалю і цукру, навпаки, вища.
Збирання врожаю закінчує важливу віху в вирощуванні тютюну - тепер його залишилося тільки ферментувати і нарізати.
Викладачі агрономічних дисциплін
Наталія БАБІЛЯ
Вікторія КИПИЛА
Андрій ЧОНКА