До 90-річчя від народження академіка В.З. Янчука науковці обговорили перспективи розвитку аграрного, земельного та екологічного права

22 травня 2015 року

 22 травня на юридичному факультеті відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Сучасні тенденції та перспективи розвитку аграрного, земельного і екологічного права». Присвячена вона 90-річчю від народження доктора юридичних наук, професора, академіка В.З. Янчука. Зініціював правничий діалог завідувач кафедри аграрного, земельного та екологічного права ім. акад. В.З.Янчука професор Володимир Єрмоленко.

 
З вітальним словом до наукового зібрання звернувся ректор університету Станіслав Ніколаєнко. Він відзначив актуальність проблематики конференції. Адже саме аграрне, земельне та екологічне право – ті галузі права, що динамічно розвиваються відповідно до мети і завдань сучасної державної політики. Станіслав Миколайович зазначив, що одним з осередків аграрно-правової науки й освіти в Україні на сьогодні є юридичний факультет нашого вишу. 
 
У пленарному засіданні конференції взяли участь видатні вчені в галузі аграрного, земельного та екологічного права, зокрема В.І. Андрейцев, А.Г. Бобкова, С.І. Бугера, В.М. Єрмоленко, Т.О. Коваленко, П.Ф. Кулинич, В.В. Носік, А.М. Статівка, В.Ю. Уркевич, Ю.С. Шемшученко, М. В. Шульга та інші. Насамперед, науковці поділилися спогадами  про життєвий і творчий шлях професора Василя Янчука. 
 
Завідувач кафедри аграрного, земельного та екологічного права, яка носить ім’я академіка Янчука, Володимир Єрмоленко презентував збірник наукових праць вченого, які охоплюють його творчий шлях протягом 1958–1970 років.  У такий спосіб не лише вшанували пам’ять Вчителя, а й ознайомили громадськість з могутнім пластом оригінальних ідей, що не втратили актуальності й дотепер. Видання побачило світ за підтримки видавничої організації Юрінком Інтер. Символічно, що видавництво довгий час співпрацювало з академіком В.З. Янчуком, в тому числі при підготовці першого в Україні підручника «Аграрне право України», який став на довгі роки бестселером вітчизняної аграрно-правової думки.
 
Окрім того, на конференції обговорили сучасні проблеми розвитку аграрно-правової, земельно-правової та еколого-правової наук і запропонували шляхи їх вирішення.
 
 
Так, директор Інституту держави і права імені В.М. Корецького Юрій Шемшученко порушив питання розмежування земель державної і комунальної власності. Академік Володимир Андрейцев розкрив сучасні виклики та перспективи розвитку екологічного права в сегменті правового забезпечення реалізації екологічних прав громадян.
 
На сучасних тенденціях розвитку земельно-правової науки і практичних проблемах застосування земельного законодавства України зосередив увагу завідувач кафедри земельного та аграрного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Анатолій Мірошниченко, який нещодавно був обраний членом Вищої ради юстиції.
 
Після пленарного продовжили роботу секційні засідання за трьома напрямами: актуальні проблеми розвитку аграрного права, сучасні тенденції розвитку земельного права і перспективи розвитку екологічного права. 
 
Олена Яра,
декан юридичного факультету
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook