Студенти ННІ лісового і садово-паркового господарства пройшли навчальну практику з дисципліни «Лісівництво»

23 липня 2024 року
З 08-19 липня студенти другого та третього курсів ННІ лісового і садово-паркового господарства пройшли двотижневу навчальну практику з дисципліни «Лісівництво». Навчальна практика студентів-лісівників проходила у мальовничих лісових масивах ВП НУБіП України "Боярська ЛДС" та НПП "Голосіївський", де майбутні фахівці здобули цінний досвід в організації та проведенні ключових лісівничих заходів у лісовому господарстві. Планування та керівництво навчальної практики здійснювали доценти кафедри лісівництва Вячеслав ЛЕВЧЕНКО та Василь ГУМЕНЮК.
Доцент Вячеслав ЛЕВЧЕНКО спільно зі студентами здійснюють
лісотипологічний опис лісових 
ділянок
 

Під час практики студенти закріпили знання про екологію лісу, вплив світла, трофності ґрунту та інших лімітуючих чинників на процеси росту та розвитку лісу, диференціації дерев та природного зрідження в насадженнях, вивчили способи лісовідновлення та ознайомилися з різними системами та видами рубок, включаючи головне користування, а також формування та оздоровлення лісів.

Важливою частиною практики було набуття практичних навичок з організації та проведення базових лісогосподарських робіт та заповнення відповідної документації. Студенти брали активну участь у плануванні та виконанні завдань, що є невід'ємною складовою ведення лісового господарства в Україні. Такий підхід та структура практики забезпечують комплексну підготовку майбутніх фахівців, поєднуючи теоретичні знання з практичним досвідом роботи в лісовому господарстві та є важливим етапом у формуванні майбутніх фахівців, що готові до викликів сучасного лісівництва.

 
   
Під час обговорення методичних підходів та проведення оцінки диференціації дерев
в насадженні за їх ростом та розвитком
 

Для відповідних ділянок лісу, що відрізняються за рельєфом, характеристиками ґрунтів, лісівничо-таксаційними показниками деревостану та компонентами лісу студенти визначали тип лісорослинних умов та тип лісу. На окремих ділянках збирали характерні рослини-індикатори для підготовки гербарію. Також для студентів була чудова нагода спробувати дикорослі ягоди малини, костяниці, чорниці та брусниці.

 
Студенти збирають для гербарію рослини-індикатори основних типів
лісорослинних умов Боярської ЛДС

У лісовому насадженні та на зрубі з наявністю природного насіннєвого поновлення лісу студенти закладали пробні площі для обліку природного лісопоновлення окомірним методом, методом облікових площадок та стрічкових проб.
 
 
  
Під час обговорення методичних підходів і проведення обліку
та оцінювання лісопоновлення різними
методами 


У соснових молодняках студенти проводили відбір дерев під рубки освітлення та проріджування. Порівнювали стан лісових ділянок до рубки та після проведення заходу. Після закладання пробної площі на ділянці під рубку освітлення здійснили обмір заготовленої лісопродукції. З метою підготовки матеріалів відведення ділянок в рубку, студенти підготували акти відведення ділянок, розробили карту технологічного процесу розробки лісосік та інші супровідні документи.

 

 
 Приклад відбору, нумерування та вимірювання висот модельних
дерев на ділянці під рубку проріджування
 

У стиглому лісовому насадженні студенти мали можливість вибрати та обґрунтувати найдоцільніший спосіб рубки головного користування та запроєктувати відповідні організаційно-технічні показники. Також студенти виконали прив’язку лісової ділянки до квартальної мережі, здійснили комплекс підготовчих робіт щодо відведення ділянки під проведення суцільнолісосічної рубки та складали відповідну документацію. Особливий акцент під час практики був на проведенні не суцільних способів рубок головного користування або наближеному до природи лісівництві, що дозволяє зберегти лісове середовище та його компоненти. 

Лісничий Боярської ЛДС Ігор НЕВГАДОВСЬКИЙ розповідає про клеймування дерев та
види клейм перед відведенням ділянки під вибіркову санітарну рубку
 
Слід зазначити, що у насадженнях пошкоджених шкідливими комахами та уражених хворобами лісу студенти здійснювали відбір дерев під вибіркову санітарну рубку. Для кожного дерева на ділянці оцінювали категорію санітарного стану, категорію технічної придатності та вносили до нумераційної відомості. На основі проведених робіт студенти підготували матеріали відвенення ділянки під вібіркову санітарну рубку. 
 
Для знайомства студентів з особливостями проведення деяких лісогосподарських заходів у лісах природоохоронного, наукового та історико-культурного призначення, а також рекреаційно-оздоровчих лісах, спільно з представниками Національного природного парку "Голосіївський" було організовано зустріч на якій студенти познайомилися з колективом та керівництвом парку, дізналися про організаційну структуру, охоронні заходи та специфіку роботи на лісових землях природно-заповідного фонду. Також студенти поцікавилися щодо перспектив співпраці та можливості проведення спільних науково-дослідних робіт, екологічних заходів, а також написання кваліфікаційних робіт на базі НПП "Голосіївський".

 

Василь ГУМЕНЮК та Вячеслав ЛЕВЧЕНКО,
доценти кафедри лісівництва
ННІ лісового і садово-паркового господарства
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook