Захист бакалаврських проєктів – підсумковий етап навчання студентів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК
Захист бакалаврських проектів – це надзвичайно важливий, підсумковий етап навчання студентів. З урахуванням нинішнього становища в Україні, розроблені проекти наших студентів набувають ще більшої значимості. Харчова промисловість є однією із пріоритетних галузей економіки нашої країни, тому кожен такий проект є значимим внеском у розвитку даної галузі.
Цьогоріч проведення підсумкової атестації випускників ОС «Бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології» проводилося в змішаному форматі, в період з 17 по 19 червня.
Кожен проєкт студентів є значимим внеском у розвиток харчової галузі України, адже нагодувати населення України покликані висококваліфіковані випускники факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК.
Для проведення атестації випускників освітнього-професійної програми підготовки фахівців освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології» 1 групи та скороченого терміну навчання денної форми навчання, які навчались за вибірковим блоком «Технології мꞌяса та мꞌясних продуктів» була сформована екзаменаційна комісія, головою якої виступила Марія Жеплінська, доцент кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК, кандидат технічних наук. До складу комісії увійшли: Олександр Савченко, доцент кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів, к.т.н.; Оксана Штонда, доцент кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів, к.т.н.; Валентина Ісраелян.
Для підготовки фахівців освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології» 2 групи, які навчались за вибірковим блоком «Технологія риби та морепродуктів» створено екзаменаційну комісію у такому складі:
Голова комісії – Марія Жеплінска, доцент кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК, кандидат технічних наук.
Члени ЕК: Наталія Слободянюк, доцент кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів, кандида сільськогосподарських наук, доцент;
Наталія Голембовська, в.о. завідувача кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів, кандидат технічних наук, доцент;
Анастасія Іванюта, доцент кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів, кандидат технічних наук, доцент.
Для проведення атестації бакалаврів 3 групи, які навчались за вибірковим блоком «Харчові технології у ресторанній індустрії» була створена комісія у складі:
Голова комісії – Марія Жеплінська, доцент кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК, кандидат технічних наук;
Члени ЕК: Галина Толок – завідувач кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції, доцент;
Анастасія Іванюта, кандидат технічних наук, доцент кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів;
Ігор Устименко, кандидат технічних наук, доцент кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів.
Секретарі ЕК – завідувач лабораторії Ірина Момот та асистент кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів Ярослав Кислиця.
Щодня, на початку захисту з вітальним словом до майбутніх фахівців сфери харчових технологій зверталась, декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Лариса Баль-Прилипко.
Цього року з приємністю хочеться відзначити присутність на захисті президента Національного університету біоресурсів і природокористування України Станіслава Ніколаєнка, адже саме на нашому факультеті навчається його онук Микита Ніколаєнко.
В 2024 році випускники представили до захисту 105 робіт, у яких продемонстрували здатність використовувати і впроваджувати набуті знання з харчових технологій у різних сферах професійної діяльності, відповідно до наявних ризиків та імовірних загроз, згідно вимог національних та міжнародних стандартів і практик, законодавчої та нормативно-правової бази України
Під час захисту своїх випускних робіт четвертокурсники продемонстрували уміння самостійно вирішувати практичні та інженерні питання; врахували досягнення науки і техніки, досвід роботи провідних підприємств, а також використали основні норми з проєктування промислових підприємств, впровадження ресурсозберігаючих технологій, зуміли спроєктувати виробництва з урахуванням вимог охорони праці та охорони навколишнього середовища.
ЕК відмітила найкращі доповіді дипломних проєктів:
Мамчур Роман «Проєкт ковбасного цеху продуктивністю 15,3 т ковбасних виробів за зміну»;
Паламарчук Павло «Проєкт ковбасного цеху продуктивністю 10,3 т ковбасних виробів за зміну»;
Ніколаєно Микита «Проєкт консервного цеху потужністю 26,5 туб консервів за зміну»;
Веременко Катерина «Проект ковбасного цеху продуктивністю 6,4 т ковбасних виробів за зміну»;
Кривенко Яна «Проект ковбасного цеху продуктивністю 2,5 т ковбасних виробів за зміну»;
Самарська Оксана «Проект ковбасного цеху продуктивністю 10 т ковбасних виробів за зміну»;
Глухенька Анастасія «Проект цеху з виробництва в’яленої і провісної риби»;
Калюжна Юлія «Проект цеху з виробництва консервів з копченої риби в олії»;
Косяк Каріна «Проект цеху з виробництва пресервів в гірчичних соусах і маринаді»;
Марченко Ірина «Проект цеху для виробництва пресервів у фруктово-ягідних соусах»;
Хоменко Тетяна «Проєкт борошняного цеху в ресторані на 50 місць»;
Кузьменко Ксенія «Проєкт гарячого цеху в ресторані з кавказькою кухнею на 80 місць».
«Хочу зазначити, що за мою значну педагогічну діяльність (більше 20 років) не завжди приходилось працювати і отримувати задоволення, без відчуття втоми, від багатогодинної консультативної роботи зі студентами-дипломниками. Але у випадку з Микитою Ніколаєнко було інакше.
Вже на 3 курсі я відзначила неординарність Микити при здачі екзамену, проте не знала, що працюватиму з ним над виконанням дипломного проєкту, і що це буде цікаво, легко, натхненно. Працювати над виконанням дипломного проєкту ми почали завчасно, зустрічаючись кожного тижня очно в університеті або на відеоконференції, якщо консультація не потребувала глибоких пояснень. Крок за кроком, ми поступово підійшли до його завершення, і навіть мали час на теоретичну підготовку.
Микита відрізняється працьовитістю, організованістю, відповідальністю, наполегливістю, сумлінністю, зацікавленістю, допитливістю, пунктуальністю. Своїм легким характером і сонячною посмішкою він додає світла в буденне життя, заряджає енергією і створює навкруги себе позитивну ауру. Не знаю, наскільки легко чи складно працювалось йому під моїм керівництвом, проте я знала свої задачі і намагалась їх реалізовувати у чергові виконані розділи диплому.
І наша праця має результат – це успішний захист бакалаврського проєкту. Як керівник, хочу висловити велику подяку родині Микити, які виростили надзвичайно ввічливого, вихованого, розумного, врівноваженого юнака. Мати таку дитину в сім’ї – гордість і велике щастя! Бажаю Микиті успішної здачі вступних іспитів в магістратуру і продовження успішного навчання!» - Юлія Крижова.
За результатами захисту усі студенти отримали позитивні оцінки. Члени ЕК залишилися задоволеними доповідями та знаннями наших студентів високого рівня та побажали майбутнім випускникам ОС «Бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології» продовжити навчання у магістратурі славетного НУБіП України.
“Знання, отримані за чотири роки навчання, дали змогу втілити усе задумане у дипломному проєкті. З нетерпінням очікую початку навчання в магістратурі на рідній кафедрі - технології м’ясних, рибних та морепродуктів” - каже Роман Мамчур.
“За час навчання на бакалавраті я отримав безцінний багаж знань, що допоможе мені в професійній діяльності. Зараз думаю над науковим напрямком у магістратурі та з нетерпінням очікую початку навчання в магістратурі ” — каже Павло Паламарчук.
Після оголошення результатів, голова ЕК, доцент Марія Жеплінська побажала випускникам мирного неба, плідних звершень, міцного здоров’я та висловила надію зустрітися з кожним із них на вступних іспитах до магістратури
Члени екзаменаційної комісії та колектив кафедри технології мʼясних, рибних та морепродуктів щиро вітають студентів-випускників із успішним захистом кваліфікаційних робіт бакалавра.
Наталія Голембовська,
в.о. завідувача кафедри технології
м’ясних, рибних та морепродуктів