Ознайомчо-навчальна практика з ґрунтознавства для майбутніх агрономів

16 липня 2024, 8:21

Під керівництвом Валерія Носенка, доцента кафедри ґрунтознавства та охорони ґрунтів ім. проф. М.К. Шикули, проходила ознайомчо-навчальна практика з ґрунтознавства для студентів агробіологічного факультету (1 та 2 курс)  НУБіП України. Цю практику студенти проходять після засвоєння теоретичного курсу і проведення лабораторного практикуму з ґрунтознавства.

Метою практики є реальне пізнання студентами ґрунту як  особливого природного утворення, незамінного засобу виробництва, об’єкта і результату людської праці. Це пізнання повинно сприйматись в ракурсі останніх наукових досягнень і екологічних знань про ґрунтове вкриття, принципи агровиробничого групування ґрунтів. Для цього необхідно розвинути практичні навички студентів  в галузі ґрунтознавства, схильність і здібності до творчого застосування професійних знань під час конкретної роботи в реальних ринкових і виробничих умовах.

 

Під час проходження практики студенти провели:
•    вивчення факторів ґрунтоутворення  та їх впливу на формування і розвиток ґрунтів,
•    виявлення причин розвитку ерозійних процесів, заболочування, переущільнення, засолення та нераціонального використання ґрунтів,
•    практичне освоєння морфолого-генетичного аналізу ґрунтів в польових умовах (закладка прикопок і опис генетичних горизонтів ґрунтів),
•    визначення у польових умовах окремих показників загальних фізичних, фізико-механічних, фізико-хімічних та водних властивостей ґрунтів та  їх впливу на ріст і розвиток культурних рослин.

Особливо хотілося би відмітити найсумлінніших серед студентів: Герасимчук Олексій, Циганок Вікторія, Цуран Сергій, Куліковська Анастасія, Руденко Максиміліан, Кравченко Дмитро, Ковальчук Роман.
Підбиваючи підсумки, студенти разом із керівником практики проаналізували найпоширеніші типи ґрунтів Полісся та Лісостепу України, обговорили шляхи підвищення їх сільськогосподарської ефективності та охорони, проаналізували відмінності будови та особливості виявлення ґрунтових процесів.
 

Практика була насиченою, пізнавальною й пройшла безпечно та у дружній атмосфері.
За її результатами студенти підготували звіти й успішно їх захистили. Отримані знання й практичні навички будуть без сумніву потрібними агробіологам у їх майбутній діяльності.
 

Валерій Носенко,
доцент кафедри ґрунтознавства
та охорони ґрунтів ім. проф. М.К. Шикули,
к.с.-г.н., доцент,
керівник практики
 
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook