Навчальна практика з лісової таксації – заключний акорд вивчення дисципліни

6 липня 2024 року
Навчальна практика з лісової таксації є логічним завершенням навчального курсу, під час якого здобувачі освіти одержують практичні навички щодо використання різноманітного вимірювального обладнання, організації та проведення лісооблікових робіт.

Поточна ситуація в країні цьогоріч не дозволила провести повноцінну практику на базі Дзвінківського ННВЦ, у зв’язку з чим більшість таксаційних робіт проводили в лісових насадженнях НПП «Голосіївський». Польові візити до ВП НУБіП України «Боярська ЛДС» все ж були організовані для рубки модельних дерев, відбору прирісних кернів для дослідження приросту та знайомства з обліком лісопродукції в виробничих умовах. Камеральну обробку матеріалів виконували в навчальній лабораторії обліку лісу.

 

Під час практики студенти детально познайомилися з сучасними електронними висотомірами TruPulse 360B, Vetrtex III, HEC, іншими лісотаксаційними приладами, правилами вимірювання висоти та діаметра дерев у лісових насадженнях, методикою закладання пробних площ для визначення стовбурового запасу та приросту деревостанів із рубкою та без рубки модельних дерев, принципами окомірно-вимірювальної таксації, що практикується в лісовпорядкуванні.

   

Виконуючи одержані завдання в лісі, практиканти мали можливість поспілкуватися зі спеціалістами-виробничниками, які детально пояснювали принципи промислової сортиментації деревних стовбурів, правила їхнього раціонального розкряжування задля одержання максимального виходу ділової деревини. Цьогорічну окомірно-вимірювальну таксацію лісових насаджень допоміг провести інженер-таксатор ВО «Укрдержліспроект» Олексій Разумейко. Завдяки співпраці з виробництвом, студенти змогли чітко дотримуватися виробничих принципів заповнення карток таксації, підготовки фотоабрисів кварталів і навігації в лісі за допомогою мобільних додатків.

   

Особливо копіткою була камеральна обробка зібраних дослідних даних в лабораторії, яка передбачала підготовку детального звіту по всім видам робіт, проведеним у лісі. Найбільшої уваги потребували дендрохронологічні дослідження, результатом яких стала детальна історія росту деревних стовбурів у висоту, за діаметром, об’ємом та іншими біометричними показниками. Подібні дослідження допомагають глибше пізнати природу лісу, особливості впливу різних природних чинників і господарських заходів на продуктивність лісових насаджень, включаючи стійкість лісових насаджень до кліматичних змін.

 

  

Кафедра таксації лісу та лісового менеджменту висловлює подяку за сприяння в проведенні навчальної практики ВП НУБіП України «Боярська ЛДС», НПП «Голосіївський» та ВО «Укрдержліспроект».

Віктор Миронюк, Віктор Свинчук, Олександр Слива,
керівники навчальної практики

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook