Науково-методичний семінар за підсумками роботи аспірантів другого року навчання кафедри філософії та міжнародної комунікації

18 червня 2024 року

 12 червня 2024 року на кафедрі філософії та міжнародної комунікації відбувся науково- методичний семінар, присвячений теоретичним звітам аспірантів другого року навчання Костянтина Деріда та Георгія Кулебякіна. На семінарі були присутні декан гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицька, НПП кафедри, а також роботодавець ОНП 033 Тетяна Гардашук - доктор філософських наук, головний науковий співробітник, завідувачка відділом логіки і методології науки Інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАН України. 

 Принагідно Віра Додонова, за дорученням керівництва університу, вручила подяку НУБІП України Тетяні Гардашук за плідну роботу та підтримку теоретичної та практичної складової ОНП "Філософія".

 Зі вступним словом перед учасниками семінару виступила гарант програми Віра Додонова, яка відзначила необхідність проведення саме науково-методичних семінарів для аспірантів, оскільки це стимулює їх наукову діяльність, формує навички ораторської майстерності, дисциплінує при написанні дисертаційної роботи.

 Першим доповідав Костянтин Дерід, тема дисертації якого «Нейробіологічні та когнітивістські підходи до вирішення проблеми свідомості в сучасній науці». В своїй презентації здобувач окреслив предметне поле свого дослідження, розкрив основні нейробіологічні та когнітивістські концепції, які пояснюють природу свідомості. Аспірант наголосив на тому, що його дисертація розробляється в межах аналітичної філософії.


Другою була промова аспіранта Георгія Кулебякіна за проблематикою своєї дисертації «Інновації та спадщина позитивістської філософії у контексті розвитку сучасної логіки науки». Він розкрив питання ролі філософської спадщини Огюста Конта для формування та розвитку аналітичної філософії як напрямку.


 Виступи аспірантів викликали палку дискусію серед присутніх науковців, було поставлено чимало запитань до доповідачів, на які вони надавали відповіді.
З аналізом доповідей виступила роботодавець, доктор філософських наук Гардашук Т.В. Вона наголосила на важливості дотримування етосу в науці, що є запорукою плідної та цікавої наукової дискусії. Тетяна Василівна акцентувала увагу на доцільності правильного використання філософських дефініцій, оскільки їх довільне застосування призводить до плутанини та ненауковості філософських текстів. Вона порекомендувала брати участь в філософських конференціях, які проходять офлайн в ЗВО України. В дискусії взяли участь завідувачка кафедри Валентина Культенко, доценти Тарас Горбатюк, Аліна Супрун, Людмила Чекаль, Олена Балалаєва, Ірина Вакулик.
Всі НПП кафедри і аспіранти дійшли спільної думки про практичну та теоретичну користь науково- методичних семінарів для формування підгрунтя успішних захистів дисертацій.

 

Гарант ОНП
Віра Додонова

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook