«День поля»: як пройшло традиційне щорічне свято для факультету захисту рослин, біотехнологій та екології

15 червня 2024 року
 06 червня 2024 р. на Агрономічній дослідній станції НУБіП України в рамках традиційного свята «День поля» пройшла дружня зустріч науковців університету та представників українського аграрного бізнесу.

 Організаторами заходу виступили декан агробіологічного факультету Віталій Коваленко та декан факультету захисту рослин, біотехнологій та екології Юлія Коломієць. Крім того, на запрошення деканів приєдналися партнери університету, а саме: «РАЖТ Семенс Україна», Syngenta, «Самміт-Агро Юкрейн», Corteva Agriscience, SLC growing solution, «АгроТехноСоюз», «Арт-Агро». На полі свої експозиції розгорнули компанії, як: BioNorma, BTU, «Всеукраїнський науковий інститут селекції» (ВНІС), RAGT, CAREFIELD, «АгроТехноСоюз», «Арт-Агро», Інститут водних проблем і меліорації НААН України, «Жива земля».

 

 Працівники агростанції, яка знаходиться в с. Пшеничне, щиро зустріли працівників та партнерів університету, вручили ректору Станіславу Ніколаєнку та голові Фастівської районної ради Віктору Веремійчику коровай. Директор господарства Юрій Росомаха підкреслив, що агростанція має гарні виробничі показники та широкі можливості для розвитку, також він зазначив, що сьогодні агростанція є лідером з урожайності на Білоцерківщині. Далі про навчальні поля НУБіП, де науковці університету проводять свої досліди, розповів завідувач кафедри землеробства та гербології Семен Танчик, який представив сучасні системи землеробства, завідувачка кафедри рослинництва Світлана Каленська, яка розповіла про підвищення стійкості польових культур до стресових чинників, завідувач кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського Олександр Макарчук, який представив колекцію сортів зернових, селекції різних українських установ, завідувач кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна Анатолій Бикін, який розповів про висіяні культури на полях тощо.

 

 Ні для кого не секрет, що сучасні тенденції говорять про необхідність екологізації та біологізації землеробства, тому саме це питання детально обговорювалося усіма членами заходу. Екологічне ведення сільського господарства відбувається за рахунок зменшення використання синтетичних добрив, пестицидів та інших хімічних добавок, такий метод називається біологічним землеробством. Він заснований на використанні мікроорганізмів або продуктів їх метаболізму для зменшення негативного впливу шкідників та хвороб, що вражають сільськогосподарські культури та за рахунок цього зменшується негативний вплив штучних мінеральних добрив. Використання сучасних біопрепаратів сприяє збереженню родючості ґрунтів, зменшенню вмісту хімічних речовин на земельних ділянках, створенню сприятливого фітосанітарного стану посівів та виробництву екологічно чистої продукції. Впровадження екологічно безпечного ведення землеробства допоможе раціонально використовувати природні ресурси, підвищити природну біологічну активність ґрунту та відновити баланс натуральних поживних речовин в ньому. Беручи до уваги складний екологічний стан України питання переходу вітчизняних агрогосподарств на біологічне ведення землеробства є закономірним. З урахуванням високої природної родючості вітчизняних ґрунтів і відносно не високий рівень забруднення полів агрохімікатами, потенціал органічного землеробства в Україні вважається одним із найбільших у світі.

 Спеціаліст Ірина Артумчук, яка здійснює контроль за якістю авторського інноваційного біологічного препарату «Екстракон» презентувала власне цей продукт в рамках діючої експозиції. Вона підкреслила, що препарат є результатом багаторічних досліджень та експериментів, спрямованих на підвищення врожайності та покращення якості сільськогосподарських культур без шкоди для навколишнього середовища. Препарат розробляється, як альтернатива традиційним хімічним добривам, а його основне призначення це стимулювання росту рослин та захист від різних хвороб. Використання препарата в якості добрива на дослідних господарствах університету дасть змогу оцінити його ефективність у різних умовах та на різних типах ґрунтів, що є ключовим аспектом перед його впровадженням у широку практику. Крім того, препарат є багатофункціональним засобом, оскільки його можна використовувати, як для обробки насіння, так і для позакореневого живлення. «Екстракон» розробляється під керівництвом академіка НААН України, професора кафедри фітопатології ім. акад. В.Ф. Пересипкіна Миколи Патики.

 Професор Юлія Коломієць представила результати прикладного дослідження за темою «Біотехнологія ідентифікації та контролю збудників бактеріальних хвороб пасльонових для вирішення продовольчої кризи в України». Сьогодні не існує абсолютно ефективних пестицидів для контролю всіх збудників, отже, заходи захисту від хвороб й надалі покладатимуться насамперед на уникнення інфікування під час вирощування рослин, а особливо, під час виробництва здорового сертифікованого насіннєвого матеріалу. Щодо такої культури як картопля, це в першу чергу базується на отриманні вільних від бактерій мінібульб, застосуванні строгих схем сертифікації насіння й суворих фітосанітарних обмежень. Знання джерел патогенів і шляхів інфікування повинно бути підґрунтям застосування фітосанітарних заходів, особливо під час та після збору врожаю.

 Слід зазначити, що в агрокомпаніях працюють дуже багато випускників нашого університету, ба більше, навіть голова Фастівської районної ради випускник НУБіП України. Це свідчить про високий рівень підготовки фахівців, які щорічно отримують диплом нашого університету. Разом з тим, випускники та студенти факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, а саме спеціальності 202 «Захист та карантин рослин» — Владислав Бойко, Ельвіра Німчук, Михайло Редьман працювали сьогодні на локації презентуючи послуги та препарати компаній, в яких вони успішно знайшли своє місце (BioNorma, BTU, «Всеукраїнський інститут селекції» (ВНІС), «Арт-Агро»).

  Щиро радіємо, що студенти факультету захисту рослин, біотехнологій та екології проходять стажування, застосовують теоретичну базу на практиці та йдуть працювати в ТОПові агрокомпанії країни! Отримуючи практичний досвід вони часто повертаються на кафедри, аби ділитися своїми знаннями з наступним поколінням. Викладачі факультету мають неабияку насолоду спостерігати за процесом, коли абітурієнт крок за кроком долаючи всі перешкоди зростає, перетворюється на цінного фахівця, професіонала своєї справи та прикладаючи чималі зусилля стає тим, хто розвиває й масштабує аграрний бізнес в Україні.

 

Наталія Батрак 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook