ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА У РАЗІ НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ НА ВИРОБНИЦТВІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

7 червня 2024 року
Кафедра загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності

 Homines, dum docent, discunt

Луцій Сенека
 
 
У повсякденному житті екстрені ситуації виникають несподівано – забої, розтяги, переломи, відмороження, теплові удари, ураження електричним струмом, утоплення. Особливе значення в реаліях сьогодення має вміння надати першу долікарську допомогу при дорожньо-транспортних пригодах, пораненим під час збройних протистоянь, транспортування пораненого в сектор укриття.
В цих ситуаціях повинна бути надана екстрена медична допомога. В основному це відбувається в умовах дефіциту часу і під час відсутності людей зі спеціальною медичною освітою. У цих випадках важливо діяти швидко й рішуче, тому що в такі моменти дорога кожна секунда.
Першу долікарську допомогу потерпілому може надавати не тільки медичний працівник, але і кожна людина повинна мати відповідні навички і навчатися цьому треба зі шкільної лави.
Представники кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності успішно пройшли курс з підвищення кваліфікації співробітників НУБіП України на тему: «Домедична допомога у разі нещасних випадків на виробництві в умовах воєнного стану»
Даний курс проводила викладач кафедри охорони праці та біотехнічних систем у тваринництві к.б. н., доц. Білько Т.О., яка, спочатку, теоретично розповіла про важливість запропонованої теми, наголосивши, що за умови, коли 10% населення країни володіє правилами надання першої домедичної допомоги, летальність на догоспітальному етапі зменшується в середньому на 20%. При  досягненні цього показника в Україні можливо щороку рятувати 26 тис. осіб. Лектор детально пояснювала етапи допомоги, послідовність дій. Наступне заняття полягало у практичному засвоєнню матеріалу.
  
    
Можемо відзначити, що навчання проходило на високому професійному рівні, відчувались навички практичного застосування знань, про які розповідала лектор.
Значення першої медичної допомоги важко переоцінити. Вчасно й правильно надана медична допомога у більшості випадків не тільки рятує життя потерпілого, але й забезпечує подальше успішне лікування хвороби або ушкодження. Уміння надавати першу долікарняну допомогу хворим та постраждалим у надзвичайних ситуаціях є одним з найважливіших обов’язків кожної людини.
 
Піскунова Л.Е., доцент кафедри загальної екології,
радіобіології та безпеки життєдіяльності;
Зінченко Я.В., завідувач лабораторії кафедри загальної екології,
радіобіології та безпеки життєдіяльності.

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook