Акредитовано першу в Україні бакалаврську освітню програму з нутриціології

25 травня 2024 року
  Кафедра громадського здоров 'я та нутриціології НУБіП України успішно завершила непросту акредитацію освітньо-професійної програми «Нутриціологія здорового харчування» першого «бакалаврського» рівня вищої освіти.

  Національне агенство із забезпечення якості вищої освіти надало «зелене» світло для розвитку української нутриціології, принаймні на наступні п'ять років.
  Чому це важливо? Наша країна щороку втрачає більше 270 тисяч життів лише внаслідок серецево-судинних захворювань, пов'язаних із нездоровим харчуванням. Чи зможуть нутриціологи з належним рівнем освіти змінити цю ситуацію? Напевно, лише нутриціологам це не вдастся.
  Разом з тим, без кваліфікованих фахівців, які отримали спеціалізовану нутриціологічну освіту, марно сподіватися на рух українців у напрямку здоровішого вибору у харчуванні.
  Радянська та пострадянська системи освіти не передбачали підготовку фахівців, які б вивчали фундаментальну та прикладну нутриціологію з першого курсу вищого навчального закладу. Декілька сотен лікарів-дієтологів не рятують ситуацію і не можуть відповісти на всі існуючі потреби та запити. Адже вони вісім (або іноді більше років) вивчали загальну медицину, частка нутриціології/дієтології в медичних освітніх програмах є мізерною.
  У сучасній Європі, Північній Америці, Астралії та багатьох інших країнах і регіонах світу підготовка нутриціолога або дієтолога (які є тотожніми назвами спеціальності) почінається з бакалаврату. Після нього спеціаліст може працювати надаючи консультативну допомогу під час амбулаторного прийому, координуючи призначення харчування у госпіталі, або займаючись харчуванням у галузі громадського здоров'я. Надалі нутриціологи можуть продовжити навчання в магістратурі та виконати наукове дослідження для отримання наукового ступеню «доктор філософії».
  Тож зроблено перший крок. Україні потрібно приблизно 4-5 тис. нутриціологів/дієтологів, якщо орієнтуватися на кількість спеціалістів, наприклад, у Великій Британії. Запрошуємо випускників середніх навчальних закладів та інших бажаючих отримати сучасну освіту з нутриціології.
  Принагоді також анонсую нашу Національну конференцію з міжнародною участю «Харчування. Здоров'я. Довголіття», яка пройде 5-6 червня 2024 р. Значна частина програми конференції буде присвячена саме освіті з нутриціології/дієтології.
  Якщо виникнуть запитання – пишіть особисті повідомлення, або лишайте коментарі. Буду намагатися всім надати відповідь.
 
Олег Швець,
к.м.н., професор,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог

вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook