Відомий фахівець у питаннях делімітації і демаркації державного кордону України Микола Трюхан ділиться досвідом зі студентами

19 травня 2024 року
  Нещодавно на факультеті землевпорядкування НУБіП України, у рамках «Школи професійної майстерності землевпорядника та геодезиста», здобувачам освітніх ступенів бакалавр і магістр була прочитана захоплююча лекція відомого експерта в питаннях делімітації та демаркації Державного кордону Миколи Трюхана.

  Микола Олександрович із 1993 р. член і експерт українських державних делегацій із делімітації та демаркації державного кордону України, здійснював картографо-геодезичне забезпечення договірно-правового оформлення кордону. Компетентний, ерудований, системний, по праву вважається провідним вітчизняним фахівцем у питаннях делімітації та демаркації державного кордону України, а тому ця зустріч викликала щирий інтерес у студентів.

  Лекція Миколи Трюхана як і більшість тих, що проводяться у рамках «Школи професійної майстерності землевпорядника та геодезиста», стала подією покликаною подолати розрив між теорією й практикою, та спробую пошуку відповіді на питання – що треба розуміти, знати і вміти молодому фахівцю із геодезії та землеустрою, аби досягти успіху у цьому мінливому світі? Микола Олександрович розпочав свою лекцію з того, що із здобуттям незалежності України в 1991 р. гостро постало питання виокремлення незалежної держави не тільки у розрізі налагодження національної, самосвідомої та політичної одиниці на міжнародній арені, але й як держави із чітко визначними кордонами. Він зазначив, що протяжність сухопутного кордону України становить понад 5600 км і звісно ж, на такій протяжності зустрічалася своя проблематика при делімітації та демаркації кордонів як з бувшими країнами союзу так і країнами Варшавського договору.

 

  Студенти були особливо вражені детальними прикладами й поясненнями лектора, розповідями про складні геополітичні і правові баталії навколо делімітації морських кордонів України.
  Микола Олександрович надав можливість студентам ознайомитись із унікальними картографічними матеріалами, поділився досвідом щодо створення еквідістантної (рівновіддаленої) технології, що набула втілення при демаркації водних кордонів, а також наочно навів принципи геокодування текстових даних та зображень спеціальних об'єктів.

 

  Лектор як справжній професіонал своєї справи поділився зі студентами власними історіями фахового зростання – від навчання в університеті до сьогодення, розповів про своє власне бачення сучасного та майбутнього галузі. Відкрите живе спілкування надало учасникам чудову нагоду отримати відповіді на питання «з перших рук».
  Ця зустріч стала чудовою нагодою для майбутніх інженерів-землевпорядників здобути цінні практичні знання від одного з найкращих фахівців галузі. Цей досвід стане для студентів джерелом натхненням для подальших власних досліджень!

Іван Ковальчук,
завідувач кафедри геодезії та картографії

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook