Теоретичні знання майбутніх фахівців-ландшафтників важливо закріплювати на практичній підготовці

18 квітня 2024 року
Київ

   16 квітня 2024 року кафедрою ландшафтної архітектури та фітодизайну НУБіП України за сприяння ГО Асоціація «Дерева – наші друзі» проведена науково-практична конференція «Збереження вікових історичних дерев методами сучасної арбористики».
   До проведення науково-практичної конференції було залучено ТОВ «Андреас ШТІЛЬ», ГО «Фонд Семена ОБЛОМЕЯ», фахівців по томографії дерев ККО «Київзеленбуд» та практикуючих арбористів.

 

 
 

До участі у науково-практичній конференції були запрошені студенти ОС «Бакалавр» і ОС «Магістр» спеціальності 206 Садово-паркове господарство, викладачі та співробітники ННІ ЛіСПГ, а також студенти 3 курсу спеціальностей 205 Лісове господарство і 206 Садово-паркове господарство, ВП НУБіП України «Боярський фаховий коледж» разом з викладачем Романом Тасажем. Серед учасників була зав. відділом дендрології та паркознавства Інституту еволюційної екології НАН України Раїса Матяшук. В цілому участь у науково-практичній конференції прийняло біля 70 осіб.
   Пленарне засідання науково-практичної конференції відкрив директор Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства проф. Роман Василишин. Він акцентував увагу на важливість проведення наукових досліджень щодо збереження вікових історичних дерев, якими на кафедрі ландшафтної архітектури та фітодизайну займаються впродовж багатьох років. За результатами цих досліджень в попередні роки були проведені науково-практичні конференції, семінари та опублікована низка наукових статей та публікацій. Разом з тим, Роман Дмитрович відмітив, що ми маємо змогу проводити такі зібрання під час війни лише завдяки нашим оборонцям із ЗС України, в яких служать чимало наших випускників та співробітників. На жаль Інститут вже втратив трьох студентів і понад двадцять своїх випускників. Вічна шана і низькій їм уклін за їх подвиг.
   Завідувачка кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну проф. Олена Колесніченко в своїй доповіді окреслила багаторічну роботу співробітників кафедри щодо вивчення багатовікових дерев, їх охорони та збереження. Одним з таких об’єктів є територія НУБіП України та Голосіїв, де зростає значна кількість вікових дерев, зокрема дубів, які є його візитівкою та окрасою. Безперечно вони потребують постійної опіки і проведення фахових досліджень та необхідних стабілізаційних заходів.

 

 
 

Доцент кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну Анатолій Кушнір, який одночасно представляв Громадську організацію дослідників та любителів природи Асоціація «Дерева – наші друзі», на основі проведених багаторічних досліджень представив доповідь на тему: «Сучасні технології збереження вікових історичних дерев». У доповіді були висвітлені інноваційні методики вивчення багатовікових історичних дерев, їх охорони та збереження методами сучасної арбористики. Доповідь була присвячена 210-річчю від Дня народження Тараса Шевченка, адже велика кількість пам’ятних дерев в Україні пов’язана з іменем Кобзаря і носить його назву.
   Спільну доповідь від громадської організації «Фонд Семена ОБЛОМЕЯ» на тему: «Догляд за деревами, яким він буває і що українці можуть робити краще» представили Анна Обломей і Олена Вакаренко. Засновниця і директорка ГО «Фонд Семена ОБЛОМЕЯ» Анна Обломей зупинилася на меті та завданнях громадської організації, які спрямовані на покращенні догляду за деревами, враховуючи кращі світові методи та технології. Молодший брат Анни Обломей Семен був студентом 3 курсу нашого Університету і мріяв бути арбористом. З початком активної фази війни у 2022 році Семен пішов добровольцем захищати країну, але кривава війна 21 червня 2022 року забрала талановитого студента і воїна. Мрії Семена щодо покращення догляду за деревами продовжує фонд його імені. Продовжила доповідь на зазначену вище тему сертифікована інспекторка стану дерев, дендрологиня, випускниця Університету, магістерка садово-паркового господарства Олена Вакаренко. Вона деталізувала роботу ГО «Фонд Семена ОБЛОМЕЯ» в налагодженні міжнародної співпраці з догляду за деревами та підготовці сертифікованих інспекторів оцінки дерев. Для підготовки таких фахівців Фондом у 2023 році у співпраці з Інститутом дерева (Республіка Польща, м. Вроцлав) проведене навчання та сертифікація фахівців з різних регіонів України.

 

  

  
 

 Практична складова науково-практичної конференції пройшла у внутрішньому дворі першого навчального корпусу біля пам’ятного дерева «Дуба академіка Погребняка», який там зростає. На зазначеній території партнер НУБіП України ТОВ «Андреас ШТІЛЬ» розмістили механізми і обладнання, які використовуються для проведення арбористичних робіт при догляді за віковими деревами. Представники ТОВ навели характеристики механізмів і обладнання та продемонстрували їх можливості у роботі. Особлива увага приділена новітнім розробкам компанії «Андреас ШТІЛЬ».

 

  

  

  
 

  Продовження практичного тренінгу проходило безпосередньо біля пам’ятного дерева «Дуба академіка Погребняка». Було проведене комплексне обстеження цього 450-річнього велетня, обхват стовбура якого на висоті 1,3 м сягає 477 см. Спочатку сертифіковані інспектори стану дерев, магістри садово-паркового господарства Олена Вакаренко і Іван Кушнір провели візуальне обстеження пам’ятного дерева. Продовжили обстеження багатовікого історичного дерева фахівці по томографії дерев ККО «Київзеленбуд» Володимир Прядка і Михайло Гончар. За допомогою імпульсного томографа «Арботом» було обстежено стан стовбура дерева на висоті 0,7 м від рівня грунту. На отриманій в результаті дослідження томограмі дерева видно, що стовбур ушкоджений гнилями в центральній частині, але має ще достатню кількість здорової деревини. Для обстеження дерева у кроні практикуючий арборист, сертифікований інспектор стану дерев Сергій Рубець піднявся у крону дерева. Для підняття була застосована техніка мотузкового доступу. Було обстежено стан крони дерева. Особлива увагу була приділена верхній частині стовбура після того, як вершина дерева була зламана багато років тому. Були прибрані небезпечні сухі гілки і небезпечні частини стовбура. Для стабілізації дерева в найкоротші терміни необхідно провести баланс окремих його гілок, щоб не допустити їх відламування. Обстежене дерево потребує подальшого моніторингу за своїм станом, що і було рекомендовано учасниками науково-практичної конференції.

 

  


   

  Під час роботи науково-практичної конференції його учасники задали доповідачам та спікерам численні запитання, на які були дані аргументовані відповіді. Учасники конференції отримали необхідну інформацію про збереження вікових історичних дерев, які є важливими елементами збереження природньої та культурної спадщини.

Анатолій КУШНІР,
доцент кафедри ландшафтної
архітектури та фітодизайну
 

 

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook