Тиждень кафедри Економіки підприємства

2 квітня 2015 року

 З 23.03.2015р. по 27.03.2015р. згідно з річним планом роботи кафедри проводився Тиждень кафедри «Економіки підприємства».

Програма Тижня кафедри «Економіки підприємства» була насиченою та різноманітною. Головним принципом проведення було залучення студентів якомога більше груп, пропонуючи їм різноманітні завдання та заходи. План проведення Тижня кафедри «Економіки підприємства» дав змогу залучити студентів груп 2, 3, 4 та 5 курсів факультету «Економіки і природокористування».

Заходи, які було проведено в рамках Тижня кафедри «Економіки підприємства».

23.03.2015 року завідувач кафедри, к.е.н., доцент Христенко Г.М. провела відкрите лекційне заняття з дисципліни «Управління витратами» на тему «Характеристика витрат, їх класифікація і структура» для студентів групи Ек-41Б. Мета заняття:з’ясувати сутність витрат, розглянути їх склад і класифікацію, дослідити структуру витрат і фактори, що її визначають. Заняття показало формування та розвиток у студентів позитивних емоцій, мотивів пізнавальної діяльності, активності.

24.03.2015р. проведено круглий стіл «Страхування як засіб уникнення кризових ймовірностей» за участю представників страхових компаній. У роботі круглого столу взяли участь: студенти другого курсу факультету «Економіки і природокористування», д.е.н., професор кафедри економіки підприємства Жибак М.М., к.е.н., доцент кафедри економіки підприємства Колос З.В., агент-консультант австрійської страхової компанії «Grawe Україна» Корнєв С.М., менеджер офісних продажів страхової компанії «Провідна» Наконечна У.І.

Мета круглого столу полягала у теоретичному і практичному дослідженні проблем страхування в Україні, а також окресленні шляхів їх вирішення у науково-практичній площині.

Відкриваючи захід, д.е.н., професор Жибак М.М. закцентував увагу на актуальності проблеми страхового захисту та страхування в Україні.

Жваві дискусії учасників розгорталися навколо таких питань: страховий захист як необхідний елемент економічної безпеки суб'єктів господарювання та життєдіяльності людини; практика та проблематика функціонування страхового ринку в Україні; пріоритетні напрями використання в Україні зарубіжного досвіду надання страхових послуг і регулювання страхової діяльності.

Корнєв С.М. та Наконечна У.І., як практики, змогли поділитись досвідом роботи у страховій справі. Вказали на недоліки та недоопрацювання у страховій системі та запропонували напрями покращення.

24.03.2015р. була проведена інтелектуально-розважальна гра «Ерудит» для студентів 3 курсу напрямів підготовки «Економіка підприємства» та «Облік і аудит».

Метою заходу було розвиток творчих здібностей команд і всіх присутніх у залі, їх уяви, кмітливості, вигадки. Захід проходив у формі змагання між двома командами. Було проведено 5 конкурсів, в яких студенти показали себе допитливими, різносторонніми, кмітливими, веселими. У ході завзятої боротьби перемогу здобула команда студентів напряму підготовки «Облік і аудит» «Скажені перці».

Відповідальними за захід: к.е.н., доцент кафедри економіки підприємства Саприкіна О.М., к.геогр.н., доцент кафедри економіки підприємства Герасимів З.М., асистент кафедри економіки підприємства Боднар О.Я.

24.03.2015р. було проведено методичний семінар на тему «Інтерактивні технології навчання». У роботі семінару взяли участь НПП кафедри економіки підприємства.

Мета семінару - висвітлення шляхів використання інтерактивних методів навчання в процесі формування професійного самоусвідомлення студентів.

Семінар пройшов у жвавій дискусії, яка виникла у ході цікавих доповідей підготовлених завідувачем кафедри економіки підприємства, к.е.н., доцентом Христенко Г.М., к.е.н., доцентом Гурською І.С., к.геогр.н., доцентом Герасимів З.М.

25.03.2015р. було проведено інтелектуальний ринг: Номінація кращий економіст для студентів 3 курсу напрямів підготовки «Економіка підприємства» та «Облік і аудит».

Мета інтелектуального рингу: спрямувати діяльність студентів на активізацію творчого та розумового потенціалу, пов’язаного з вивченням економічних дисциплін; стимулювати до поглиблення знань шляхом змагань інтелектуального характеру; виховувати манери ділового спілкування, швидкого реагування у відповідності до ситуацій; розвивати комунікабельність студентів та їх вміння дискутувати.

Загалом захід пройшов у дружній та веселій атмосфері, усі учасники інтелектуального рингу, журі та глядачі залишились задоволеними. Переможцем стала команда студентів напряму підготовки «Економіка підприємства» «Бойові економісти».

Номінацію кращий економіст здобув студент групи Ек-31Б Рак Роман.

Відповідальні за проведений захід: к.геогр.н., доцент кафедри економіки підприємства Греськів О.Б., старший викладач кафедри економіки підприємства Черник Д.П., асистент кафедри економіки підприємства Сута О.С., асистент кафедри економіки підприємства Мороз Г.І.

25.03.2015р. було проведено семінар-дискусію на тему «Актуальні проблеми розвитку сільських територій. Реформування органів місцевого самоврядування».

Учасниками семінару були НПП кафедри економіки підприємства та студенти четвертого та п’ятого курсів факультету «Економіки і природокористування». Запрошені: секретар Бережанської міської ради Гончар П.В.

Мета семінару - обговорення актуальних проблем регіональної політики та розвитку сільських територій в Україні у контексті реформування місцевого самоврядування в Україні.

Перед учасниками семінару виступив секретар Бережанської міської ради Гончар П.В., який презентував матеріали окремих аспектів реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, компетенції громад, концепції реформування місцевого самоврядування. Гончар П.В. надав відповідні роз’яснення щодо запропонованих змін до Основного Закону України, акцентувавши увагу на трьохрівневій системі адміністративно-територіального устрою України та інших важливих питаннях, пов’язаних із реформуванням місцевого самоврядування, а також відповів на запитання присутніх, які стосувалися теми семінару.

У ході семінару відбулася жвава дискусія учасників щодо необхідності реформування місцевого самоврядування.

Відповідальні за захід: к.е.н., доцент Замора О.І., к.е.н., доцент Федуняк І.О.

26.03.2015р. було проведено форум «Новації податкового законодавства».

У форумі взяли участь НПП кафедри економіки підприємства та студенти другого та четвертого курсів факультету «Економіки і природокористування», а також запрошені гості: Семчишин Н.П., головний державний інспектор з питань комунікацій, Шведа М.З., головний державний інспектор сектору оподаткування юридичних осіб.

Мета форуму ознайомлення з основними змінами, які відбулися в податковому законодавстві.

Зі вступним словом виступив старший викладач кафедри економіки підприємства Паньків В.М., який звернув увагу на велику кількість змін, які відбулись у податковому законодавстві на початку 2015 року.

Під час зустрічі фахівці податкової інспекції ознайомили учасників форуму з основними змінами в адмініструванні податку на додану вартість, податку на прибуток, акцизному податку, податку на нерухоме майно, рентних платежів, податку на доходи фізичних осіб, військового збору, спрощеної системи оподаткування та ін.

Під час форуму кожен з його учасників мав змогу отримати відповіді на проблемні питання новацій Податкового законодавства у 2015 році.

Відповідальні за захід: старший викладач кафедри економіки підприємства Паньків В.М., к.е.н., доцент кафедри економіки підприємства Габор В.С.

26 березня 2015р. на факультеті «Економіки і природокористування» з метою надання допомоги студентам і випускникам у плануванні професійної кар’єри, їх адаптації до умов ринку праці, налагодження тісної співпраці з роботодавцями для студентів спеціальностей «Економіка підприємства» та «Облік і аудит» кафедрою економіки підприємства організовано Ярмарку вакансій - 2015.

Мета заходу - особисте знайомство студентів-випускників з роботодавцями та вакансіями, що вони пропонують.

На Ярмарок були запрошені представники компаній-роботодавців, а саме: кредитна спілка «Допомога», АТ «УкрСиббанк», ТОВ «Жива Земля Потутори», ПП Завітик. Серед учасників були також працівники Бережанського районного центру зайнятості та Бережанського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

З вітальною промовою виступила декан факультету «Економіки і природокористування» Ярема Любов Василівна.

Представники підприємств та організацій виступили перед студентами з інформацією про історію створення і розвитку підприємств, діяльність на ринку праці, можливості проходження практики студентами та подальшого працевлаштування випускників.

Студенти активно цікавилися основними тенденціями ринку праці, познайомилися з провідними роботодавцями міста Бережани, дізналися про нові вакансії і кар'єрні можливості.

Студентам Ярмарок вакансій надав прекрасну можливість оцінити свої шанси і зрозуміти, які зусилля їм необхідно докласти, щоб претендувати на ту чи іншу вакансію.

Відповідальні за захід: декан факультету «Економіки і природокористування», к.е.н., доцент Ярема Л.В., завідувач кафедри економіки підприємства, к.е.н., доцент Христенко Г.М., к.е.н., доцент Гурська І.С.

26 березня 2015р. кафедрою економіки підприємства організовано Міжвузівську студентську науково-практичну конференцію «Сталий розвиток та екологічна безпека функціонування сільськогосподарських підприємств в умовах ринкових трансформацій».

Відкриття конференції відбулося зі вступного слова декана факультету «Економіки і природокористування», к.е.н., доцентаЯреми Л.В. та завідувача навчально-науково-дослідного відділу, д.с.-г.н., професора Захаріва О. Я. Вони привітали всіх учасників та гостей цього наукового заходу, які зібралися для того щоб поділитися своїми науковими дослідженнями.

Учасниками конференції стали студенти факультетів «Економіки і природокористування» ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут» та «Соціально-економічного управління» Тернопільського інституту соціальних та інформаційних технологій (більше 100 осіб). Всі доповіді були актуальними та заслуговували на увагу. Міжвузівська студентська науково-практична конференція «Сталий розвиток та екологічна безпека функціонування сільськогосподарських підприємств в умовах ринкових трансформацій» змогла об'єднати погляди молодих дослідників.

За результатами роботи секцій грамотами та призами було нагороджено 15 учасників конференції.

Відповідальні за захід: декан факультету «Економіки і природокористування», к.е.н., доцент Ярема Л.В., завідувач кафедри економіки підприємства, к.е.н., доцент Христенко Г.М., к.е.н., доцент Гурська І.С.

27.03.2015 року к.е.н., доцент Судомир С.М. провела відкрите лекційне заняття з дисципліни «Потенціал і розвиток підприємства» на тему «Формування результативної системи управління розвитком підприємства» для студентів групи Ек-41Б.

На лекційному занятті з використанням мультимедійного супроводу було викладено основні відомості про поняття «розвиток», його види, характерні його риси, фактори, що впливають на рівень розвитку та основні напрями його підвищення. Студентам продемонстровано відеоролик про рівень життя в Україні, Канаді, Чехії та країнах СНД, це дало можливість оцінити рівень розвитку зазначених країн.

В рамках проведення Тижня кафедри «Економіки підприємства» викладачі кафедри продемонстрували свою педагогічну майстерність на відкритих заняттях, які були проведені на високому професійному рівні.

27.03.2015р. було проведено науковий семінар на тему «Концептуальні засади інноваційного розвитку сільських територій на прикладі Західного регіону України». У роботі семінару взяли участь НПП кафедри економіки підприємства.

Мета семінару - висвітлення основних напрямів інноваційного розвитку сільських територій на прикладі Західного регіону України.

З доповідями виступили д.е.н., професор Жибак М.М. та к.е.н., доцент Замора О.І.

В рамках семінару було розглянуто проблеми розвитку сільських територій, шляхи подолання існуючих соціально-економічних, інституційних і демографічних проблем вітчизняного села, пріоритетні напрями інноваційного розвитку сільських територій України, спрямовані на максимальне використання досвіду країн ЄС.

Підсумки наукового семінару підвела декан факультету «Економіки і природокористування», к.е.н., доцент Ярема Л.В.

27.03.2015р. відбулось підведення підсумків Тижня кафедри «Економіки підприємства».

Тематика заходів у рамках Тижня була цікавою, пізнавальною та пов’язаною з навчальним матеріалом.

Христенко Г.М.,

завідувач кафедри економіки підприємства,

к.е.н., доцент


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook