Послав на землю їм пророка: на гуманітарно-педагогічному факультеті розглянули феномен Тараса Шевченка

19 березня 2015 року

     19 лютого на гуманітарно-педагогічному факультеті відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Феномен Тараса Шевченка: лінгвістичний, історичний і соціофілософський аспекти». У ній взяли участь 235 прихильників Генія українського народу з усієї країни та Європи. Тож в майбутньому – конференція може перерости у міжнародну.

     Сьогоднішній захід розпочали з історичних віх становлення державності України та словами наших вихованців. І це додало йому ще більшої ідейності та змісту. До учасників зібрання звернувся декан факультету професор Василь Шинкарук та за дорученням ректора університету Станіслава Ніколаєнка привітав присутніх із відкриттям конференції. Василь Дмитрович зазначив,що колектив факультету пишається тим, що НУБіП визнаний в Україні як один з провідних центрів духовності, культури та освіти. Гордістю вишу і факультету є випускники, відомі своїми науковими доробками не лише в країні, а й за її межами.    
      Духовність та сила Шевченківської поезії не зрівняна. Цитуючи його вірші, учасники євромайдану, йшли на смерть і дотепер борються за Україну та свободу. Тож всіх загиблих загал вшанував хвилиною мовчання. Василь Шинкарук закликав колег розбудовувати нашу державу, гідно навчати і виховувати майбутні покоління. З побажаннями добра, злагоди і благополуччя представив почесну президію конференції. Її склали начальник навчального відділу Оксана Зазимко, голова профспілкової організації працівників університету Ростислав Тарасенко, народна артистка України Наталія Шелепницька, заслужена артистка України Ольга Шлемко, заступник декана гуманітарно-педагогічного факультету Світлана Харченко та завідувач кафедри культурології Ірина Майданюк

     

 

     В оригінальний спосіб учасників конференції привітав поет-пісняр Вадим Крищенко, який продекламував авторський вірш, та Наталя Шелепницька, яка виконала акапельно «По діброві вітер віє». До них приєдналася Ольга Шлемко зі своїми вихованцями. Вони неперевершено декламували поезію Тараса Григоровича.
     Потому перейшли до розгляду наукових доповідей. Спершу професор Анатолій Павко розповів про взаємини Т.Г. Шевченка з кирило-мефодіївцями. Він наголосив на безперечній актуальності конференції, оскільки на сучасному етапі зростає роль і значення соціогуманітарних наук. Культура, як зазначив доповідач, є важливою зброєю у боротьбі з агресором. 


 

     Продовжила тему Шевченкіани професор кафедри культурології Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв Поліна Герчанівська. Вона розкрила роль творчої спадщини Кобзаря у відновленні культурної пам’яті українського народу. 
     Доцент кафедри історії і документознавства Національного авіаційного університету Світлана Литвинська представила доповідь «Тарас Шевченко і українська драматургія 70-их – 80-их років ХХ століття». А професор кафедри української та класичної мов Сидір Кіраль коротко ознайомив про роль генія Шевченка в діяльності шістдесятників. Доповідач підкреслив, що «Кобзар» - це наша національна ідея, яку повсякчас намагалися знищити, а шістдесятники стали на прю і взяли Кобзареве слово на озброєння. Професор наголосив: допоки не втілимо в життя все те, що заповідав нам Тарас Григорович, доти не побудуємо націю.
 

     Наступна доповідь – мовознавча. Її представила докторант Києво-Могилянської академії Наталія Ясакова. На педагогічний аспект звернула увагу доцент кафедри соціальної педагогіки та інформаційних технологій в освіті Ірина Сопівник. Вона розкрила особливості конструювання виховного ідеалу на основі літературної спадщини Кобзаря.

     
     

     На завершення пленарного засідання творчі колективи кафедри культурології інсценували життєвий і творчий шлях письменника. У їх виконанні лунали вірші поета, звучали музичні композиції так, що не один раз учасники конференції стоячи аплодували. А ще студенти-філологи декламували іноземними мовами «Заповіт». На завершення виступили представниці дитячого музичного колективу «Ладоньки» під керівництвом професора Національної академії керівних кадрів, культури та мистецтв Світлани Садовенко.
      Потому учасники конференції продовжили роботу у секційних засіданнях.


     Своїм немеркнучим словом Тарас Григорович Шевченко закликає нас боротися і не здаватися. Згадуючи його сьогодні, всі разом просимо доброї волі для нашої Неньки-України.


Ольга Наконечна
 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook