«Етики мало не буває!»: студенти журналісти долучилися до онлайн-зустрічі із Комісією з журналістської етики

30 вересня 2023 року

 

28 вересня 2023 року в онлайн-форматі Комісія з журналістської етики провела практичне обговорення «Журналістська освіта в Україні: виклики навчання стандартів та етики майбутніх медійників»Модерував обговорення Андрій Куликов, голова Комісії з журналістської етики. Окрім спікерів, студентів, викладачів до зустрічі доєдналась представниця UNESCO Teresa Chorbacher.

  Конференція розпочалася із презентації результатів опитування викладачів журналістики Фондом “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва у співпраці з Комісією з журналістської етики та за підтримки UNESCO. Усього опитано 58 викладачів, які працюють у 23 закладах вищої освіти України. Головна теза — «Проблема не з розумінням стандартів етики, а застосуванням на практиці», тобто, на думку українських викладачів, бракує практичного досвіду та справді ґрунтових підручників.

  Наступною спікеркою була Діана Дуцик — членкиня КЖЕ, виконавча директорка Українського інституту медіа і комунікації. Пані Діана дещо критично рефлексувала попереднє дослідження та позначила проблемні точки, щоб покращити викладання етики. Вона наголосила, що в майбутніх журналістів немає розуміння, що етика — це частина щоденної, рутинної роботи журналіста, який щодня вирішує «етичну дилему». Також Діана Дуцик структурувала ключові проблеми, серед яких: нерозуміння студентами поняття «етика»; нарікання студентів щодо надмірності теорії; брак матеріалів і літератури; викладання на неналежному рівні. «Ми повинні змінити підхід, перевернути піраміду, – виголосила вона, – і додала: – практика мусить бути на першому місці!». Емоційний і переконливий виступ підштовхнув слухачів до міркувань.

  Світлана Кузьміна — декан факультету гуманітарних і соціальних наук Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, повністю підтримала погляди колеги і резюмувала: «Журналісти — сила, яка забезпечить становлення демократії, але за умови підтримки високих етичних стандартів, журналістика повинна стати масовою професією!». Також закцентувала на нагальній, на її думку, проблемі — університети не надають якісні знання, пояснивши це рядом проблем: великий брак викладачів; великі вимоги від викладачів; низькооплачуваність професії; низький стартовий рівень підготовки та мотивації студентів; недотримання академічної доброчесності тощо. Але й запропонувала шляхи розв’язання проблем, найголовніше — реалізовувати модель персоналізованого навчання, як здобуття майстерності та сприяти приходу викладачів-практикантів.

  Наталія Зикун — докт. наук із соціальних комунікацій, професор, декан факультету соціально-гуманітарних технологій та менеджменту Державного податкового університету (м. Ірпінь), розпочала з підтримки попередніх виступів: «Можу підписатися під кожним словом попередніх спікерів, рухаємось одними шляхами!». Пані Наталя підкреслила, що етичні питання пронизують всі навчальні дисципліни і проблема не тільки в журналістах, а й в суспільстві. Також приділила увагу важливості неформальної освіти і залученні студентів до всіляких семінарів, конференцій, курсів. Фіналізувала Наталія Зикун словами: «Журналістики не можна навчити, її можна навчитися».

  Завершилась онлайн-зустріч продуктивно і дискусійно. Крім того, було презентовано новий "Посібник з журналістської етики", якому подано практичні рекомендації щодо дотримання етичних стандартів. Зокрема, наведено рекомендації щодо висвітлення повідомлень, які публікуються у соцмережах, пояснено характерні особливості використання основних журналістських жанрів, розкрито питання гендерної рівності, а також специфіки діяльності журналістів та медіа під час дії воєнного стану.

  Студенти-журналісти НУБіП, зокрема члени гуртка "МедіаТОР", які з цікавістю слухали виступи спікерів, розуміють важливість цих питань і готові спільно з викладачами працювати над їх розв'язанням. Дякуємо Комісії за цінні вказівки та поради. Ми впевнені, що разом зможемо зробити спеціальність "Журналістикаа" в стінах нашого університету ще кращим місцем для навчання та професійного зростання.

 

Катерина Кармазіна, Анастасія Балуда,
студентки 4 курсу спеціальності "Журналістика"

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook