Впровадження новітніх інформаційних технологій в роботу наукової бібліотеки

16 лютого 2015 року

      У рамках реалізації програми «Голосіївська ініціатива - 2020» наукова бібліотека НУБіП України впроваджує новітні інформаційні технології в обслуговування користувачів бібліотеки, що відкриває нову сторінку в розвитку книгозбірні.
     Стрімкий прогрес у галузі технологій передачі інформації через комп’ютерні мережі зумовлює той факт, що основним напрямом розвитку бібліотечно-інформаційного сервісу стає "електронна форма" обслуговування користувачів, тобто за рахунок використання електронної інформації та засобів телекомунікаційного зв’язку.
     Це стає можливим завдяки автоматизації основних технологічних процесів у бібліотеці на основі автоматизованої інформаційно-бібліотечної системи (АБІС) "ІРБІС", що дозволяє сформувати власний інформаційний ресурс – електронний каталог.
 

     На сьогодні електронний каталог наукової бібліотеки НУБІП України нараховує понад 147 тис. записів та є основним джерелом пошуку необхідної навчально-методичної та наукової інформації як з бібліографічними описами видань, так і з їх повнотекстовими копіями.
     Загалом, автоматизація бібліотечних процесів привносить у роботу бібліотеки нові можливості і водночас усуває значну кількість рутинних
операцій, одночасно підвищуючи ефективність роботи.
     Штрих-кодування, яке при цьому використовується, це фундаментальна технологія, що уможливлює контролювання системи обслуговування і забезпечення зв’язку між інформаційною системою (інтегрованою системою автоматизації бібліотеки) і фізичними потоками бібліотечних матеріалів. Ця операція охоплює всі процеси, які проходить документ від нанесення штрих-коду у відділі комплектування і до кінцевого результату, тобто до видачі книги користувачу.

     Тож у науковій бібліотеці запроваджена автоматизована книговидача літератури користувачам через електронний читацький формуляр, а робочі місця працівників бібліотеки обладнані спеціалізованими сканерами та принтерами штрих-кодів, за допомогою яких здійснюється закріплення кожної книги за конкретним користувачем.

             

    Електронний читацький формуляр містить дані про читача (у тому числі – фото) та його унікальний код. Використання такого формуляра істотно скорочує час обслуговування користувачів та дозволяє бібліотекарям управляти правом доступу конкретного читача до інформаційних ресурсів відповідних структурних підрозділів бібліотеки.

     Втілення в роботу бібліотеки концепції комплексної автоматизації та інформатизації бібліотечних процесів, застосування новітніх інноваційних технологій забезпечують відкритість і доступність інформаційного поля бібліотеки, роблять процес обслуговування користувачів комфортним, оперативним і якісним.

Тетяна Кіщак,

директор наукової бібліотеки 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook