Майбутні агрономи – на варті родючості ґрунтів

16 червня 2023 року

12-13 червня 2023 року у рамках проходження навчальної практики з грунтознавства для студентів 2 курсу 1-4 груп агробіологічного факультету спеціальності «Агрономія» було проведено дослідження грунтів на базі ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція» (с.Пшеничне, Білоцерківський р-н, Київська  обл.)

Згідно програми виконання практики студенти закріпили і поглибили теоретичні знання з  ґрунтознавства, оволоділи навичками самостійного проведення польових досліджень, навчились закладати і досліджувати ґрунтові розрізи, визначати процеси генезису ґрунтів, основні властивості ґрунтових горизонтів, візуально оцінювати стан ґрунтів.

У процесі проходження практики у студентів з’явилось розуміння необхідності детального дослідження ґрунтів як середовища для розвитку кореневої системи рослин. Проводили дослідження текстури (гранулометричного складу) і структури ґрунту з поверхні і по горизонтах, визначення глибини та інтенсивності проявів ущільнення ґрунту, наявності новоутворень у профілі ґрунту (карбонати, ознаки оглеєння), глибини поширення гумусованих горизонтів, візуального визначення проявів «життя» ґрунту (кротовини, ходи дощових черв’яків, розвиток коренів рослин). Обговорили роль ґрунтових процесів у розвитку підземної та надземної біомаси і формуванні врожаїв сільськогосподарських культур.

 

Ґрунтознавчі дослідження виконували з дотриманням правил техніки безпеки, після закінчення досліджень ґрунтові профілі були засипані.

Зі студентами працювали викладачі кафедри ґрунтознавства та охорони ґрунтів ім. проф. Шикули М.К. доцент Володимир Козак і асистент Ольга Бикова.

Ольга Бикова,

асистент кафедри ґрунтознавства та охорони ґрунтів ім. проф. Шикули М.К.

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook