На кафедрі відкрилася сучасна лабораторія моніторингу якості ґрунтів

25 травня 2023, 12:23

     Сучасна лабораторія моніторингу якості ґрунтів, яку відкривав проректор з науково-педагогічної роботи Василь Шинкарук і запрошені стейкхолдери запрацювала на кафедрі ґрунтознавства та охорони ґрунтів ім. професора М.К. Шикули. До її обладнання залучились спонсори, випускники, роботодавці, що дозволило придбати сучасні прилади і обладнати приміщення якісними лабораторними меблями.
     Військова агресія росії змусила компанію «Агріі» терміново евакуюватись, забрати з лабораторії моніторингу якості ґрунтів не лише прилади, а й усе обладнання, яке можливо було демонтувати. Залишились лише голі стіни та рештки комунікацій. Відновлення ж її розпочалося з ініціативи декана агробіологічного факультету Оксани Тонхи та її заступника Віталія Коваленка.

     Ця лабораторія забезпечить навчальний процес новітніми методами дослідження ґрунтів, визначення їх якісних характеристик, необхідних для раціонального виробництва продукції рослинництва і моніторингу використання ґрунтових ресурсів. Її послугами зможуть користуватись як здобувачі вищої освіти, так і науковці для виконання досліджень. Тут будуть виконувати лабораторні аналізи і на комерційній основі: є можливості визначати широкий спектр ґрунтових характеристик – гранулометричний склад ґрунтів, вміст гумусу і доступних рослинам макро- і мікроелементів, реакцію ґрунтового середовища, вміст легкорозчинних солей, інші показники фізичних, хімічних і фізико-хімічних властивостей ґрунтів. Родзинка ж лабораторії – можливість визначати амінокислотний склад рослинної продукції.

 Ірина Кушніренко

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook