ІІ Міжнародна науково-практична онлайн-конференція «Гостинність і туризм майбутнього: наукові та практичні горизонти»

19 травня 2023 року

    17-18 травня 2023 року на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України відбулася ІІ Міжнародна науково-практична онлайн-конференція «Гостинність і туризм майбутнього: наукові та практичні горизонти», яка стала потужним майданчиком для обговорення найбільш актуальних питань глобального, національного та регіонального розвитку туризму та сфери гостинності в умовах російської агресії проти України.

  Цього року конференція пройшла у рамках святкування 125-річчя Національного університету біоресурсів і природокористування України та напередодні святкування Дня науки в Україні.
  Науковці та освітяни, представники громадських організацій та бізнесу з Болгарії, Великобританії, Польщі, Словаччини, Чехії, США та України взяли участь у спільному обговоренні наукових і практичних горизонтів майбутнього розвитку гостинності та туристичної сфери.
  Учасників конференції привітав проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку НУБіП України, академік НААН України, заслужений діяч науки і техніки, доктор економічних наук, професор КВАША Сергій, який, подякував за зацікавленість визначеною проблематикою, звернув увагу на те, що туризм є драйвером технологічних новацій у сфері гостинності. Зазначив, що нині ми перебуваємо на етапі створення нової реальності – формування інфраструктурної мультидисциплінарної галузі туризму і гостинності, яка охоплює всі сфери людської діяльності.
 
  З привітальним словом до учасників заходу звернувся начальник науково-дослідної частини НУБіП України, член-кореспондент НААН України, доктор сільськогосподарських наук Отченашко Володимир, який відмітив важливість проведення конференції в умовах повномасштабного вторгнення росії до України та обговорення питань нової парадигми розвитку туристичної галузі та індустрії гостинності у повоєнний період.
 
  Директор Навчально-наукового інституту неперервної освіти і туризму, доктор юридичних наук, професор Гриценко Іван, привітав учасників наукового заходу і зазначив, що тематика доповідей відображає глобальні виклики, які нині стоять перед туризмом і пов’язані з загрозами національній безпеці Україні. Конференція стала ефективним міжнародним майданчиком для спільного обговорення актуальних питань, обміну досвідом, консолідації і комунікації науковців і професіоналів у сфері туризму.
 
  Модератор заходу завідувач кафедри готельно-ресторанної справи та туризму НУБіП України, доктор економічних наук, професор Мельниченко Світлана відмітила нагальність обговорення питань викликаних воєнним станом в Україні і необхідністю переосмислення ролі туризму у відновленні економіки країни.
 
 
  Високий науковий рівень конференції визначили доповіді вітчизняних та іноземних відомих науковців, практиків, громадських діячів:
  ТОМЕНКО Микола, доктор політичних наук, професор, голова Наглядової ради Національного університету біоресурсів і природокористування України, який проаналізував використання програм та інструментів ЮНЕСКО щодо збереження і популяризації культурної, природної та нематеріальної спадщини України.
 
  ЛУКАШЕВИЧ Олексій, к.іст.н., генеральний директор Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», присвятив своє повідомлення надзвичайно гострій проблемі функціонування національних заповідників під час війни та у повоєнний період, організаційним та економічним механізмам забезпечення ефективного використання природних ресурсів, охорони навколишнього середовища.
  БРЕЦКО Ян, директор Академії професійного навчання «Меркур» (Словацька республіка), привітав усіх учасників конференції та підкреслив важливість формування фахових компетентностей здобувачів вищої освіти через міжнародну практичну мобільність.
  Викликала надзвичайну зацікавленість доповідь професора Лондонської академії науки та бізнесу (Великобританія), Голови правління ТОВ «Консіліум», професора кафедри фінансів Гданського технологічного університету (Польща) МЕЛЬНИЧЕНКА Олександра, який окреслив основні проблеми пов’язані з розрахунками подорожуючих в країнах Європейського Союзу.
 
  Важливість підвищення професійної кваліфікації фахівців індустрії туризму за програмою «TRAVEL SCHOOL» відзначив в своєму виступі доцент кафедри психології і туризму Київського національного лінгвістичного університету, директор туристичної фірми «Супутник», кандидат історичних наук ЗІНЧЕНКО Віктор.
 
  Доцент Варшавського університету природничих наук (Польща), доктор філософії ГАБРІОНЧИК Петро, познайомив учасників конференції з результатами досліджень і грунтовним аналізом щодо подорожей за кордоном до та під час стресових ситуацій.
 
  ТИЩЕНКО Світлана, кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки, підприємництва та туризму Поліського національного університету, у своєму виступі наголосила на проблемах овертуризму в міській агломерації та напрями їх вирішення у повоєнний період.
 
  Результати наукової роботи щодо обґрунтування таких актуальних питань як диверсифікація сільського туризму через креативність та збалансованість представила ВЕНГЕРСЬКА Наталя, кандидат економічних наук, доцент кафедри міжнародної економіки, природних ресурсів та економіки міжнародного туризму Запорізького національного університету.
  ФОРОСТЯНА Антоніна, керівник управління по роботі з персоналом готелю Hilton Kyiv, у своїй доповіді окреслила основні очікування щодо розвитку компанії Hilton і сфери гостинності в цілому у 2119 році.
 
  Питанням електропостачання шелтерів для біженців в умовах війни присвячено доповідь провідного наукового співробітника Науково-інноваційного центру енергетичної інженерії Західночеського університету (Чеська Республіка), доктора технічних наук РУБАНЕНКО Олени.
 
  Актуальні питання запровадження енергоощадних технологій в ресторанному господарстві підняла в своїй доповіді професор кафедри готельно-ресторанного справи та туризму Навчально-наукового інституту неперервної освіти і туризму, доктор технічних наук БАНДУРА Валентина.
  КАЛЬНА-ДУБІНЮК Тетяна, доктор економічних наук, професор Айовського державного університету (США), розповіла про значущість дорадництва у контексті розвитку агротуризму.
  Асистент кафедри економіки, підприємництва та туризму Поліського національного університету ОСІПЧУК Анна, доповіла про результати фундаментальних досліджень щодо створення туристичних продуктів на інноваційних засадах з урахуванням екологічності.
 
  Завершуючи конференцію та підбиваючи підсумки, модератор пленарного засідання підкреслила, що для подальшого розвитку сфери туризму та пов’язаного з цим економічного зростання в країні необхідна консолідація зусиль держави, науки й освіти, бізнесу. Подякувала за конструктивну роботу та запросила до подальшої співпраці.
   
    Програма конференції
 
    Збірник тез доповідей
Мельниченко Світлана,
завідувач кафедри готельно-ресторанної справи та туризму

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook