ВИШИВАНКА – ДУХОВНА БРОНЯ УКРАЇНЦІВ!

19 травня 2023 року

 

А українська вишиванка — диво,
У ній народу код, його душі.
І кожному в ній зручно і красиво,
Вдягнути ж вишиванку поспіши!
І гордо йди у ній по цілім світі,
Та мовою своєю розмовляй!
І хай сміється сонечко в зеніті —
Ти рідного свого не забувай!

(Відео "Сила роду" "https://youtu.be/SBxis0AjwX4)

Напевно, кожен українець вдома має цей традиційний одяг. Вишиванка – це українське вбрання! Вона завжди була, є і буде нашим національним символом, нашою гордістю та автентичною ознакою. Сьогодні вишиванка — це один із символів України, як і сміливість. У народі існує повір’я, що вишиванка — не лише елемент одягу, а й оберіг від усього злого.

1Саме тому, здавна, сорочки оздоблювали вишивкою так, аби малюнок торкався тіла: на рукавах, комірі, подолі. Сакральне значення вишитої сорочки набуває нового змісту в умовах війни й стає доказом прадавньої, багатогранної культури України, яку намагаються нівелювати російські загарбники. Цей національний одяг зшиває нас у єдину націю, дає можливість висловити любов, біль та надію через різноманіття технік. Адже у всьому світі вже знають, що бути українцем — це любити все живе навкруги і рідну землю понад усе, носити вишиванку — це засвідчувати свою  приналежність до віковічної української культурної традиції.

2

15

Тому недарма найкращі життєрадісні юнаки та юнки, справжні патріоти своєї держави, студенти груп К-11М та Е-11М Бережанського фахового коледжу долучилася до відзначення всеукраїнського свята – Дня вишиванки, яке цього року відзначаємо 18 травня.

Думками ділиться Вікторія КУКУРУДЗА: «Для мене вишиванка означає дуже багато. А саме тому, що її вишила моя бабуся. Вона одна, а тому – найдорожча!».

Руслан ОЛІЙНИК доповнив: «Коли я одягаю вишиванку, відчуваю особливі емоції, адже вдягаю працю моїх близьких, які, вишиваючи, напевно, уявляли, як я її носитиму!»

Свій погляд озвучує Софія ЛУГОВА: «Я вважаю, що саме вишиванка - це єднання зі своїм родом. Тому, одягаючи вишиванку, я відчуваю, що щось наповнює мою душу добротою, чесністю й порядністю, і з’являється гордість за те, що я теж українець і можу вплинути на становище своєї держави».

Для Христини ДУДАР: «Для мене носити вишиванку - це велика гордість! Її краса пройнята різноманітністю української нації».

А для Артура СЄДАНОВА - це не просто одяг, це справжній оберіг. «Вишиванка – це прояв патріотичності і національного духу. Саме українська вишиванка є абсолютно унікальним, автентичним продуктом, який показує яскравий характер і темперамент нації». 

Олександр ВЕЛИЧКО поділився: «Чоловіча вишиванка – це стильно! Якщо колись вишиванку одягали винятково на державні свята, то сьогодні це явище більш поширене».

А КОСТЕЦЬКИЙ Максим доповнив: «Чоловіки в Україні завжди вважали вишиванку символом незламності, свободи та патріотизму. Вони продовжують свято в це вірити, а тому виявляють бажання носити національний одяг практично кожного дня».

КИРДЕЛЯ Максима ,старосту групи, переповнюють почуття: «Вишиванка –  це красиво. Це обличчя нашого культурного життя з надзвичайно великою історією».

Олександр ЗАЯЦЬ зауважив: «Увесь світ визнав: українська вишиванка – це світовий феномен, гідних високих нагород та похвал».

Назар ГОЦУЛ підкреслив: «Вишита сорочка заслуговує на увагу модників не лише у День вишиванки, котрий святкують у третій четвер травня. Вона стала важливою частиною гардеробу українців!»

Денис ГЕРЧАНІВСЬКИЙ зазначив: «Сьогодні одягають не тільки вишиті сорочки, а й вишиті футболки,  які чудово дивляться навіть із шортами та джинсами. Стиль smart casual».

Андрій ЮСЬКІВ: «У моєму гардеробі є дві вишиванки. Маю вишиванки на білому й чорному полотні. Звичайно, мені подобається одягати вишиті сорочки тому, що це наш національний одяг, наша культура, наші традиції та історія»

А на завершення Віктор КУЗЬО доповнив: «В нашій сім'ї усі мають вишиванки. Ми шануємо та поважаємо українські традиції».

2331364

2241

16

4643

Саме сьогоднішній день, присвячений українській вишиванці, закарбується у пам'яті кожного. Проте студенти щасливі та задоволені. Отже, вишита українська сорочка – це не просто одяг, це справжній оберіг. Нехай  кожного з вас цей оберіг захищає та налаштовує тільки на приємні почуття. Сьогодні українські вишиванки одягають військові, залізничники, медики, кухарі, люди різних професій — їхня щоденна праця наближає Україну до перемоги. Саме про любов звичайних юних  українців до своєї Батьківщини творча команда студентів  розповіла у відео, яке створила спільно зі своїми кураторами Маріанною МИХАЙЛИШИН та Світланою КУЦОЮ. Елементи вишитої сорочки, які одягли студенти — символ єдності українського народу, їхньої приналежності та безмежної любові до України.

28

ВСЕ БУДЕ УКРАІНА!!!

 

Світлана КУЦА, Маріанна МИХАЙЛИШИН,
куратори груп Е-11М та К-11М
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook