Студенти гуртка "Лісознавство та практичне лісівництво" відзначили Міжнародний день здоров’я рослин

15 травня 2023 року
Кафедра лісівництва

     Нині Україна є членом міжнародних організацій у сфері карантину та захисту рослин, зокрема Міжнародної конвенції про захист рослин (МКЗР), Європейської і Середземноморської організацій захисту рослин (ЄОЗР), Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), Світової організації торгівлі (СОТ).
     У 2022 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй (ООН) оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров’я рослин. Цього року спільнота МКЗР відзначатиме День під гаслом «Здоров’я рослин для збереження довкілля». У всьому світі під егідою ООН (ФАО) та МКЗР відбудуться різноманітні заходи, щоб долучити якомога більше людей до вирішення проблеми збереження здоров’я рослин. Тому чергове засідання наукового гуртка було присвячене здоров’ю рослин у лісах України. З доповіддю на тему: «Роль ентомофагів у лісах України» виступив студент другого курсу ННІ ЛіСПГ –Андрій Чемерис.

 

    Ентомофаги – це хижі комахи, які порушують життєвий цикл шкідливих комах і створюють біотичний бар’єр захисту для рослин. Ентомофаги забезпечують нехімічну альтернативу для боротьби зі шкідливими комахами, що дає змогу збільшувати або зменшувати їх чисельність.

     Всеїдні комахи широко використовуються в програмах біологічного контролю. Одна з ключових проблем у боротьбі зі шкідливими комахами за допомогою природних ворогів полягає в тому, як залучити останніх до того, як шкідливі комахи завдадуть значної шкоди. Всеїдні комахи також можуть пошкоджувати рослини, але доля такого харчування є не такою великою, як травоїдні комахи до яких відносяться всі шкідники. Травоїдні комахи залежні від мікроелементів, які вони отримують від рослини, а всеїдні комахи не завжди харчуються рослинами, так як вони адаптувалися до іншого виду білка, тому їх основною харчовою цінністю є інші комахи.

     До комах-ентомофагів відносяться Перетинчастокрилі (оси), Двокрилі (мухи), Верблюдки, Напівжорсткокрилі (клопи) та Жорсткокрилі (жуки).

     Відомо, що в природних умовах восени личинки третього віку (лялечка) трихограми впадають у діапаузу та в цьому стані можуть довго зберігати свою життєздатність. Особливо багато зимуючої трихограми на багаторічних травах зберігається в яйцях совок, вогнівок, щитоносок (щитівок). У штучних умовах (біолабораторіях), головним чином, розмножують активну форму трихограми, яка може зберігатися при температурі 1–2°С лише протягом 1–1,5 міс. У разі тривалішого зберігання у заражених трихограмою яєць ситотроги різко знижується процент вильоту паразитів, зменшується вага самок, що впливає на їхню плодючість. У зв’язку з цим доводиться відтворювати яйцеїда протягом зимового періоду задля оновлення маточного матеріалу.

    Доповідь Андрія Чемериса викликала жваву зацікавленість у членів гуртка, які охоче задавали запитання та приймали активну участь в обговоренні представленого матеріалу.

 

Наталя Пузріна, завідувач кафедри лісівництва,
В’ячеслав Левченко, доцент кафедри лісівництва,
Андрій Чемерис, студент 2 курсу ННІ ЛіСПГ

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook