Талановита молодь обирає фах лісівника в НУБіП України (продовження)

23 квітня 2023 року

     Вибір професії – один з важливих та надзвичайно відповідальніших моментів у житті кожної людини, адже вдалий її вибір є запорукою впевненості і важливою складовою самореалізації та усвідомлення своєї цінності в суспільстві. Безсумнівно, що процес професійного самовизначення є доволі складним та залежить від багатьох факторів, одним з яких є бажання продовжувати сімейну династію, особливо, якщо це лісівнича родина з певними сформованими традиціями у п’ятому поколінні. Повага до праці батьків, дідів і прадідів, які присвятили своє життя служінню лісу та примноженню його багатств, сімейні традиції та професійні цінності прищеплювалися нашому студенту ще з дитинства.
     Бажання продовжити сімейну династію, гордість за професію лісівника і стало визначальним фактором вступу Богдана Вовка на ОС «Бакалавр» спеціальності 205 Лісове господарство, який зі своїм 200 конкурсним балом мав змогу вибрати будь-який ЗВО України, але надав перевагу ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України.

     Від себе додам, що Богдан є лідером серед студентів, володіє організаторськими здібностями та є старостою групи. Ми поспілкувалися з Богданом та дізнались більше про його вступ та навчання а також поради майбутнім вступникам.

     Богдане, розкажіть, будь ласка, про підготовку до НМТ. Про Ваше навчання у ЗЗСО. Якими були найбільші складнощі?

    - Я закінчив Корсунь-Шевченківську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів №5 з поглибленим вивченням іноземних мов ім. Дяченка. У школі я навчався добре і розумів, що успішне складання НМТ відкриє мені двері вступу в омріяний університет. Готувався за шкільними підручниками з опорою на програму ЗНО, проходив тести минулих років а також сьогодні можна знайти безліч корисних онлайн-ресурсів для якісної підготовки. Скажу так – здача НМТ є незабутнім та хвилюючим етапом у житті, але, на щастя, для мене – уже пройденим.
     Чи очікували Ви, що конкурсний бал у Вас становитиме – 200 балів?
    - Так, я розраховував на високий результат, оскільки прикладав багато зусиль для підготовки. Для успішного складання НМТ, саме головне – перебороти своє хвилювання, зосередитися, розпочати відповідати на питання у яких впевнені на 100 %. НМТ – це як контрольна робота тільки дещо в суворіших умовах. Якщо порівнювати навчання та здачу сесії у ЗВО, то здача НМТ – не таке вже й було складне завдання.

     Що спонукало Вас обрати для вступу НУБіП України та спеціальність 205 Лісове господарство?
    - Хотілося навчатися там, де навчалися батьки та продовжити лісівничу династію. Я лісівник у п’ятому поколінні і вирішальним у виборі спеціальності стала любов до природи та розповіді родичів про ліс.

    Cлово «династія» походить від грецького «dynasteia» − панування. Енциклопедія дає визначення слову «династія» − це ряд поколінь, що передають з роду в рід професійну майстерність, традиції. Якщо в інших сферах в основному дітям передаються основи професії, професійні прийоми, то в родині лісівників живуть традиції гуманізму, любові до лісу, до природи.


     Як Ваші батьки ставляться до вибору майбутньої професії?
     - Звичайно мої батьки усвідомлюють усі труднощі професії лісівника, особливо зараз коли відбувається реформування галузі і відчувається необ’єктивне суспільне ставлення до лісівників, але все ж не перешкоджали моєму бажанню продовжити лісівничий родинний життєвий шлях в лісовій галузі, тому що розуміють важливість праці лісівника.

     Як відбулося ваше знайомство з ННІ ЛіСПГ?
    - У НУБіП України навчалися і познайомилися мої тато і мама. Тому про лісогосподарський факультет і проведені тут студентські роки я багато чув гарних відгуків від них. Я також був на дні відкритих дверей у ННІ ЛіСПГ. На цьому заході була можливість побачити університет «зсередини», послухати цінні настанови Ректора та дізнатися всі тонкощі вступу до ЗВО. НУБіП України захопив величністю й масштабністю студентського містечка. Директор інституту проф. Петро Лакида дуже цікаво та інформативно розповів про ННІ лісового і садово-паркового господарства, загалом про університет та спеціальності за якими здійснюється підготовка. На всі питання, які виникали Петро Іванович надав конкретні та вичерпні відповіді (починаючи від кількості бюджетних та контрактних місць, провадження навчального процесу в умовах воєнного стану і закінчуючи перевагами НУБіП серед інших ЗВО), що безумовно справило враження про відкритість закладу вищої освіти в цілому.

     Якби Ви мали можливість повернутися у шкільні роки, що б Ви зробили інакше?
    - Шкільні роки – це безцінний та дуже важливий досвід зі злетами та падіннями, який дає можливість рости та мудрішати. Кожна сторінка цього розділу книги власного часопису написана мною особисто, яку хочеться лише доповнювати але нічого не змінювати, оскільки я вважаю, що прийняв правильне рішення».
    - Але хотілося б зазначити, що на даний час, знівельоване навчання в школі. Шкільна освіта, на жаль, прагне підігнати усіх учнів під якийсь усереднений шаблон, а всі ми різні за своїми індивідуальними особливостями, характером тощо. Також готуючись до здачі НМТ багато часу одинадцятикласник приділяє вивченню трьох (максимум чотирьох) предметів включених у НМТ, а знання з інших предметів виходять на другий план. У той час, як навчання в університеті потребує системних знань з усіх загальноосвітніх дисциплін. Також відчувається розрив між визначеними і проголошеними цілями та реальними результатами. Усі учні бачать, що якісна освіта, наразі, не є вирішальним чинником для формування успішного професійного майбутнього.

     Чи справдились Ваші очікування від навчання в університеті?
     - Спершу, як і будь-кому з першокурсників, які після закінчення школи ідуть в «доросле життя», було трішки страшно, адже не знаєш, що тебе чекає у столиці, в університеті та в гуртожитку. Але зараз я зрозумів, що хвилювання були даремні. Дирекція та викладачі на перших же зустрічах розповіли про особливості навчального процесу у ЗВО, а старшокурсники, студентський актив діляться своїм досвідом та допомагають першокурсникам. Насправді, навчання в університеті для мене набагато легше, ніж шкільне. З кожної дисципліни є електронний навчальний курс (ЕНК) на платформі «Elearn» де завантажені усі лекційні матеріали, завдання для практичних та самостійних робіт з детальним алгоритмом їх виконання. На багатьох ЕНК є відеозаписи лекційних і практичних занять для студентів, які не можуть бути присутні або ж захочуть пригадати матеріал наприкінці семестру перед іспитом. Університет є середовищем людяних, сучасних, цікавих, професійних та товариських людей, а ННІ ЛіСПГ відкрив для мене новий світ, світ дорослого життя, де можна реалізувати всі плани та задуми.

     Що можете порадити майбутнім вступникам та тим, хто вагається чи обрати професію лісівника? Ваш меседж до теперішніх одинадцятикласників.
     - Не бійтеся нового, сміливо ставайте на шлях студентського життя. Обирайте найблагороднішу професію лісівника, яка працює на майбутнє наших поколінь.
     Богдане, щиро дякуємо Вам за інтерв’ю, за те, що поділились своїми думками та планами. Щиро бажаємо Вам у повній мірі розкрити свій потенціал та лідерську позицію, реалізувати усі свої амбітні наукові та особисті цілі та насолоджуватись студентським життям.

     У розмові із Богданом, я пригадала і наших славетних випускників які творили історію лісового господарства України. Зокрема, очільники галузі: А. Солдатов, Б. Лук’янов, Рішард Дзялук (Польша), В. Байтала, В. Самоплавський, М. Колісниченко, В. Червоний, В. Кузьович, Ю. Болоховець та ін. Також, особливою гордістю інституту є його випускник, всесвітньо відомий вчений-лісівник, професор Анатолій Зіновійович Швиденко, який у 2007 році був відзначений Нобелівською премією миру у складі міжнародної групи експертів з питань змін клімату (IPCC) і нині активно працює на міжнародній лісівничій ниві.

     Друзі, маємо надію, що серія таких публікацій є інформативними та мотиваційними для вас – ми радіємо, коли наші вступники свідомо обирають професійну стежину, скеровують свої сили у здобуття прекрасної спеціальності та професії у ННІ лісового і садово-паркового господарства. Запрошуємо вас приєднатися до нашого телеграм-каналу «Академія лісу» (https://t.me/nni_lispg) щоб знаходити відповіді на усі запитання щодо вступу і обмінюватись думками.
     Будемо раді великій спільноті абітурієнтів – майбутніх лісівників!


Розмову вела Галина ДОМАШОВЕЦЬ,
доцент кафедри таксації лісу та лісового менеджменту

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook