Життя з котом чи собакою пов'язали з меншим ризиком харчової алергії у дітей

25 січня 2023 року

   Японські науковці з'ясували, що тримання у будинку собаки або кота пов'язане з меншим ризиком розвитку харчової алергії у дітей до трьох років. Тоді як присутність хом'яка, навпаки, пов'язана з більшою імовірністю появи алергії на горіхи. Відповідна стаття опублікована в журналі PLOS ONE.

   До чого тут домашні улюбленці?
   В останні десятиліття лікарі та дослідники відмічали зростання у розвинених країнах частки дітей із алергіями, у тому числі харчовими. Згідно з гігієнічною гіпотезою, однією з причин цього є недостатнє тренування імунної системи у дитинстві через контакт з чужорідними організмами та речовинами. Наприклад, діти у містах, які схильні розширюватися, мають менше різноманіття мікроорганізмів, з якими можуть взаємодіяти, у порівнянні з сільськими дітьми, особливо дітьми на фермах. Деякі дослідження показують, що контакт дітей або їхніх матерів під час вагітності з домашніми тваринами може виправити ситуацію. Та ці свідчення обмежені, зокрема розглядають в основному лише собак. А науковці Медичного університету Фукусіми захотіли не лише перевірити зв'язок між алергіями і домашніми улюбленцями, а й порівняти зв'язок із різними типами тварин.

   Які тварини пов'язані з меншим ризиком алергій?
   Дослідники розглядали у цій роботі проблему з алергіями на харчові продукти у японських дітей з огляду на те, чи піддавалися вони впливу домашніх тварин у ранньому дитинстві або навіть в утробі матері. Для цього проаналізували медичні й демографічні дані 66 215 народжених у термін дітей і їхніх батьків, а також результати опитування батьків щодо частоти прибирання у домі пилососом і наявності домашніх тварин — собак, котів, хом'яків, птахів чи черепах.
   Аналіз показав, що у дітей, які піддавалися впливу собак або котів під час внутрішньоутробного розвитку або раннього дитинства, ризик розвитку усіх видів харчових алергій до трирічного віку менший на 13-16 відсотків. Однак, якщо говорити про собак, то ефект спостерігався лише з тими, що живуть у будинку. Співжиття з хом'яками, птахами або черепахами не вказало на статистично значущі відмінності.

   Які алергії досліджували?
   Науковці також проаналізували зв'язок окремо з різними алергіями. Собаки виявилися пов'язані з меншим ризиком розвитку алергії на молоко, яйця та горіхи, тоді як коти — з меншим ризиком алергії на яйця, пшеницю та сою. Що цікаво, при детальнішому огляді з'ясувалося, що утримання хом'яків супроводжувалося приблизно на 93 відсотки вищим ризиком появи у дітей алергії на горіхи.
   Науковці поки не знають, як пояснити виявлену закономірність. Можливо, наявність котів або собак змінює мікробіом у домі й кишківнику власників у такий спосіб, що допомагає краще толерувати різні види їжі або ж зменшує чутливість імунної системи до алергенів через постійну присутність ендотоксинів. Також не виключено, що механізм опосередкований шкірою, позаяк відомо, що атопічний дерматит є вагомим фактором ризику харчових алергій. У такому разі вищий ризик алергії на горіхи при триманні хом'яків може пояснюватися тим, що ці гризуни їдять горіхи і часто піддають дітей при контакті впливу алергенів горіхів.
   Проте, зважаючи на те, що це дослідження основане на опитуванні, потрібні наступні вивчення, які допоможуть краще зрозуміти, що стоїть за виявленим зв'язком.

За матеріалами

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook